2024. április 29. - Péter

Public art

Meghökkentő és elgondolkodtató kortárs képzőművészeti alkotásokkal találkozhatnak a szegedi járókelők hétfőtől a csongrádi megyeszékhely utcáin.
2008. szeptember 18. csütörtök 11:25 - Hírextra
Két héten át egy országos programsorozat keretében az utca emberéhez szóló műalkotásokat állítanak ki a Tisza-parti város mellett Debrecen, Dunaújváros, Eger, Győr, Miskolc, Pécs, és Szombathely közterein - közölte Zánthó Rita, a szegedi önkormányzat művészeti főtanácsosa.

Az egyik szegedi mű, Tihanyi Dominika alkotása az Ön itt áll címet viseli. Az Aradi vértanúk terén egy hatalmas, Szegedet madártávlatból ábrázoló padlómatricát helyeznek el. A légi fotón a járókelők öntapadó színes pöttyök segítségével jelölhetik meg saját otthonunkat, kedvenc helyünket vagy akár a szerintünk felújításra szoruló városrészeket. Mivel a térképen elsőre nehéz tájékozódni, az emberek nyugodtan segítséget kérhetnek másoktól vagy egyszerűen csak a matrica széléről figyelhetik a vállalkozó kedvűek tevékenykedését.

A másik A Törpe és az Óriás elhagyott dolgai című alkotás Pongrácz Márta és Sebők Kata ötletén alapul, melyet a Dugonics téren meglátott fél pár cipő inspirált, s az a nyugtalanító kérdés: mi lehet az oka, hogy az emberek kibújnak lábbelijükből, zoknijukból, s ami még furcsább, csak az egyikből?

A művészek óriási és egészen apró méretben is elhelyeznek egy-egy cipőt, hagymát, szalámit és kenyeret a téren, a program hétfői kezdőnapján pedig elhagyott tárgyakat vetítenek a tér különféle helyeire. A szerzők szándéka, hogy a járókelők mindennapos gyalogútjukon szembesüljenek a kérdéssel: hogyan és miért kerültek ezek a tárgyak eléjük?
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását