2024. május 16. - Mózes, Botond

Kórház helyett cellában a mentális betegek

Egy független rendőrségi megfigyelő szerint Nagy-Britanniában elfogadhatatlanul nagy arányban tartanak fogva rendőrségi cellákban kórházi ellátásra szoruló, mentális problémákkal küzdő embereket.
2008. szeptember 11. csütörtök 11:48 - Hírextra
A Független Rendőrségi Panaszbizottság (Independent Police Complaints Commission) Angliára és Walesre kiterjedő vizsgálata úgy találta, hogy a bűnüldöző szervek kétszer annyi embert tartottak fogva különböző rendőrkapitányságokon, mint ahányat kórházba szállítottak - derül ki a Reuters hírügynökség tudósításából.

2005-ben és 2006-ban nagyjából 11.500 embert vettek őrizetbe a hatóságok, míg becslések szerint körülbelül 5900-at szállítottak kórházba - bár az érvényben lévő egészségügyi rendelet értelmében az utóbbi számít biztonságosabb, és éppen ezért kívánatosabb megoldásnak.

A vizsgálatból az is kiderül, hogy 89 éves embert éppúgy tartottak fogva a rendőrségen, mint 12 évesnél fiatalabb gyermeket - ez utóbbira több, összesen négy példát találtak a megfigyelők. A bent tartottak túlnyomó többségét 12 órán belül szabadon engedték, de szép számban akadtak olyanok is, akik akár három napig is "élvezhették a rendőrség vendégszeretetét".

A bizottság véleménye szerint, ha valaki furcsa viselkedésével felhívja magára a rendőrség figyelmét, akkor annak nagy valószínűséggel sürgős mentális vagy szociális segítségre, valamint biztonságot nyújtó helyre van szüksége.

"A rendőrségi zárka nem megfelelő környezet egy mentálisan beteg ember számára sőt, az őrizetbe vétel nagy valószínűséggel ront a szakszerű segítségre szoruló letartóztatott állapotán" - hangsúlyozta Ian Bynoe, a megfigyelést végző bizottság egyik tagja.

A hatóságok eljárási módja nem csupán azért ad okot az aggodalomra, mert így az illetékeseknek kevesebb ideje és energiája marad a bűnüldözésre, hanem mert olyan viselkedést kriminalizál, amely valójában nem bűncselekmény. "Egy cellát csak és kizárólag indokolt esetben lenne szabad használni, például ha valaki erőszakosan viselkedik, de semmiképp sem azért, mert ez a megoldás kényelmesebb a rendőrségnek" - tette hozzá Bynoe.

A kutatás az első, az ország valamennyi rendőrségi egységére kiterjedő összehasonlító vizsgálat volt.

A fennálló törvények értelmében a rendőrségnek megfigyelés céljából jogában áll őrizetbe venni nyilvános helyen tartózkodó, mentálisan zavart személyeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását