2024. április 28. - Valéria

Jobban sikerült, mint várták

A vártnál is jobban sikerült az indítás, a protonnyalábot óránként 20 kilométeres sebességgel sikerült körbevinni a nagy hadronütköztető gyűrűben (LHC), és úgy néz ki, hogy minden a legjobb irányban halad - jelentette a helyszínről az MTI-nek Vesztergombi
2008. szeptember 10. szerda 12:36 - Hírextra
(A későbbiekben protonnyaláb tervezett sebessége a fény sebességének a 99,9999991 százaléka lesz, amikor másodpercenként tizenegyezerszer száguld majd körbe a 27 kilométeres alagútban.)

Mint Vesztergombi György kifejtette, a második nyaláb indítása, amelynek egy teljesen független becsatlakozási csatornája van, késlekedik.
"Megtörtént a döntő lépés. Ez olyan, mint amikor egy új óceánjárót először bocsátanak a vízre. Minden elem a helyén van, de ez csak azt jelenti, hogy úszik, ám nem jelenti, hogy megy is" - emelte ki Vesztergombi György.

A tudós magyarázata szerint következő lépésként az összes elemet össze kell hangolni. A kritikus azonban az első lépés volt, amikor a nyaláb először haladt végig a gyűrűn.
"Ez az első lépés, ettől függ minden, ugyanis ez mutatja, hogy minden alapelem jó és működik. A második lépés - amely egy kicsit késlekedik -, hogy a szembemenő nyalábot is bevigyék az alagútba. Most a két nyalábot külön-külön viszik körbe, az ütköztetést még nem próbálják meg, az a következő lépésben történik" - ismertette a fizikus.

Kifejtette: jelenleg a nyaláb szélessége 1 centiméter körüli, az ütközéshez pedig az kell, hogy 20 mikronra koncentrálják, vagyis a hajszálnál vékonyabb nyalábbá kell sűríteni. Ennek elérése több hetes munkát igényel.

"Akkor történik meg az első ütközés, mégpedig belövési energián. Az új gyorsító belövési energiája, azaz előző gyorsító maximális energiája - 450 gigaelektrovolt. Tehát az első ütközés a belövési energián várható, ha a nyalábokat megtanulják kellőképpen kezelni" - magyarázta Vesztergombi György.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2008. szeptember 10. 20:18
Fityu, kedveskéim...!

ÓRÁNKÉNT 20 KILOMÉTERES SEBESSÉGŰ protonnyaláb....!

Az egész magyar sajtón végigment ez a hatalmas baromság: "a protonnyalábot óránként 20 kilométeres sebességgel sikerült körbevinni a nagy hadronütköztető gyűrűben (LHC)".

Én tudom, hogy a magyar újságírók szellemi képessége a béka seggével vetélkedik. De, akkor is, tisztelettel kérdezem: Hát, gyalog szaladtak végig azzal a protonnyalábbal, ti nagyeszűek...?

A hatalmas félelmet gerjesztő fekete lyuk mindenesetre előkerült, kedves újságíró barátaim....

Ott van, - ahol eddig is sejtettem, - abban a szép koponyátokban, az agysejtek helyén.....
2008. szeptember 10. 16:42
Nem tévedés, valóban csak próba volt és ténylegesen 20 km/h a sebesség!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását