2024. május 18. - Erik, Alexandra

Fodor-levél az ellenzéki pártelnököknek

A szakértői kormány felállításáról egyeztetne Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke az ellenzéki pártok vezetőivel; a liberális politikus hétfőn küldte el erről szóló levelét az MDF, a Fidesz és a KDNP elnökének.
2008. szeptember 8. hétfő 09:30 - Hírextra
A Szabad Demokraták Szövetségének kérésére a miniszterelnök ismertette az egypárti kormány cselekvési programját, az ellenzéki pártok pedig mind kialakították viszonyukat a "Megegyezés" című íráshoz, elutasítva azt - írta az MTI-hez is eljuttatott levelében Fodor Gábor.

"A Szabad Demokraták Szövetségének álláspontja szerint Gyurcsány Ferenc kísérlete, hogy a közbizalmat és a parlamenti többséget a cselekvési programmal helyreállítsa, kudarcot vallott. Felelősségünk ebben a helyzetben tehát, hogy olyan megoldást keressünk, amely a stabilitás és közbizalom visszaállítása mellett növekedési pályára állítja Magyarországot" - hangsúlyozta az SZDSZ elnöke.

Fodor Gábor arra kérte politikustársait, hogy a parlamenti pártok vizsgálják meg közösen egy szakértői kormány felállításának lehetőségét.

Egy ilyen széles körű megállapodás a lehető legjobb megoldás, amely útját állja a további sodródásnak. Az SZDSZ meggyőződése szerint ugyanis egy szakértői kormány célja nem saját újraválasztása, hanem az ország előtt álló feladatok megoldása volna - írta Dávid Ibolyának, Orbán Viktornak és Semjén Zsoltnak szóló levelében Fodor Gábor.

A liberálisok az ellenzéki pártok mellett a kormányfővel is egyeztetnének. Fodor Gábor múlt pénteken jelentette be, hogy az SZDSZ elfogadja Gyurcsány Ferenc meghívását, de a megbeszélésen a szakértői kormányról akar tárgyalni a miniszterelnökkel.

Augusztus 30-án az MDF elnöke is egyeztetést kezdeményezett az ellenzéki pártvezetőkkel. Dávid Ibolya azt javasolta, hogy az ellenzéki pártok első emberei a jövő évi költségvetési és adótörvényekről egyeztessenek. Ezt követően - a Fidesz és a KDNP mellett - az SZDSZ elnöke is jelezte, hogy nyitott a találkozóra.

A Fidesz frakcióvezetője Fodor Gábor levelével kapcsolatban hétfői sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére azt mondta: ha kialakították álláspontjukat a levéllel kapcsolatban, válaszolni fognak rá. Havasi Bertalan sajtófőnök az MTI-vel még azt közölte: amint meglesz a Fidesz válasza a levélre, azonnal nyilvánosságra hozzák.

Navracsics Tibor a szakértői kormánnyal kapcsolatos további újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a Fidesz amikor 2006 őszén szakértői kormány felállítását javasolta, akkor úgy gondolták, hogy egy ilyen kabinet kötött mandátummal és meghatározott időre jönne létre. A terv akkor az volt, hogy az egészségügyi, az oktatási és a közigazgatási reform terén adott volna felhatalmazást az öt parlamenti párt a szakértői kabinetnek. Mint a politikus mondta, megegyezés esetén az öt parlamenti párt vállalta volna a szakértői kormány által benyújtott koncepció támogatását.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke számára nem presztízskérdés, hogy ki hívja össze a négy ellenzéki pártelnököt - mondta reagálva Fodor Gábor levelére a KDNP szóvivője az MTI-nek hétfőn. Halász Zsuzsa közölte: Semjén Zsolt pártelnök elmegy a találkozóra akkor is, ha azt az MDF, akkor is ha azt az SZDSZ kezdeményezi.

Ugyanakkor Halász Zsuzsa megjegyezte: nem teljesen értik, hogy Fodor Gábor kezdeményezése hogyan függ össze Dávid Ibolya érvényben lévő meghívásával. Az ugyanis a levélből nem derül ki, hogy ilyen módon akar-e kihátrálni Fodor Gábor a többi elnök által már elfogadott találkozóból, vagy ennek ellenkezője történik.

Mint a szóvivő mondta, jó lenne, ha erről Dávid Ibolya és Fodor Gábor beszélnének egymással. Hozzátette: ha ez nem sikerül, akkor Semjén Zsolt felajánlja, hogy közvetít a két érintett között.
Halász Zsuzsa leszögezte: a KDNP álláspontja továbbra is egyértelmű, hiszen az ország érdeke az előrehozott választás megtartása, a szakértők kormány csak átmeneti megoldásként fogadható el az új választások lebonyolításáig.

A KDNP úgy véli, levelek irogatására nincs idő, gyors megoldásra van szükség, hiszen az országban eluralkodott erkölcsi, politikai, gazdasági válságot minél előbb fel kell oldani. Erre csak egy hiteles, a nép által megerősített új kormány képes - mondta a szóvivő, majd megállapította: amiből most a legkevesebb van, az az idő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását