2024. április 28. - Valéria

Tudják a lázadók, hogyan használják a sajtót

Franciaországban felháborodást keltett, hogy az egyik hetilap olyan fotókat közölt, amelyeken az augusztusban tíz francia katonát megölő tálib harcosok egy része látható, az elesett katonáktól zsákmányolt egyenruhában pózolva.
2008. szeptember 6. szombat 06:45 - Hírextra
Az eljárást az Afganisztánban állomásozó francia fegyveres erők parancsnoka felháborítónak, az egyik elesett katona édesapja pedig gusztustalannak minősítette.

A politikai élet szereplői nem csupán a fényképek közreadása, hanem az ellen is tiltakoztak, hogy a Paris Match újságírója - akinek saját bevallása szerint tálib öltözetben, egy helyi tolmács segítségével sikerült a harcosokat megközelítenie - interjút készített a magát "Faruki parancsnoknak" nevező gerillacsoport vezetőjével.

Hervé Morin hadügyminiszter szerint a tálibok megértették a kommunikáció jelentőségét ebben a harcban, és élnek is a lehetőséggel, a Paris Match pedig egyszerű szócsövükké vált. "Faruk parancsnok" ugyanis az interjún keresztül azt üzeni a franciáknak, hogy vagy elhagyják Afganisztánt, vagy az utolsó emberig kiirtják őket.

Pierre Moscovici volt külügyminiszter, az ellenzéki szocialista párt egyik vezetője rendkívül zavarónak nevezte, hogy a hetilap felerősíti a tálibok fenyegetőzéseit, a zöld párti Daniel Cohn-Bendit pedig undorítónak nevezte a lap "kukkoló" magatartását.

A Paris Match kiadóigazgatója a tiltakozási hullámra válaszolva azt mondta: mindössze a munkájukat végzik, amikor az afganisztáni háborút igyekeznek mind a két oldalról bemutatni.

A riport megjelenése nyomán egyébként ismét fellángolt a vita a francia katonák halálának körülménye körül. A túlélők ugyanis azt állítják: túl későn érkezett a segítség a helyszínre. De ami még érzékenyebb kérdés: úgy tűnik, a többnyire huszonéves katonák egy részét közelharcban mészárolták le a tálibok. Ezt azonban a francia hadvezetés kategorikusan cáfolja.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását