2024. május 19. - Ivó, Milán

120 éve született Karácsony Benő

120 éve született Karácsony Benő, az erdélyi irodalom egyik legjelentősebb, ugyanakkor kevésbé ismert alakja. Az íróra szombaton Szentendrén emlékeznek, tiszteletére kiállítás nyílik, és bemutatják a róla készült portréfilmet, amelyet vasárnap a Duna Tele
2008. szeptember 4. csütörtök 14:24 - Hírextra
Ba:cher Iván író Karácsony Benőre emlékezve az MTI-nek elmondta: nevéhez öt regény, két színmű és két kötetnyi novella fűződik. Szerinte Karácsony Benő "rettentő nagy" alkotó, a szelídség, a szeretet írója volt, de soha nem helyezkedett, nem élt irodalmi életet, nem fontoskodott.

Mint mondta, "a magyarországiaknak erdélyi volt, az erdélyieknek zsidó, a románoknak magyar, mindenhonnan kicsit kilógott", s ezért nem méltatták kellően az erdélyi irodalom egyik legjelentősebb prózaíróját. Hozzátette: regényeiben is a magány, a sehova nem tartozás fogalmazódik meg.

Ba:cher Iván szerint Karácsony Benőnek "egészen különleges humora, különleges egyéni nyelve volt, amelyből az életerő, életvidámság mellett átsütött a szomorúság, a rossz sejtelem is".
A szombati szentendrei megemlékezésen Napos oldal címmel nyílik kiállítás Karácsony Benőről.

A rendezvény keretében levetítik Medgyesi Gabriella és Balog József A korán jött polgár című portréfilmjét, amelyben Cs. Gyímesi Éva, Balázs Imre József, Tót H. Zsolt, Nagy Koppány Zsolt, Tibori Szabó Zoltán, Lőwy Dániel, Járosi Margit és Ba:cher Iván segítségével idézik fel Karácsony Benő alakját, a kort, amelyben élt, s műveit, amely kapcsán ezt írta róla Németh László: "Egészen társtalan a magyar irodalomban...".

A 60 perces portréfilmet vasárnap este a Duna Televízió is bemutatja, előtte levetítik a Karácsony Benő legnépszerűbb regényéből, a Napos oldalból készült tévéfilmet. A Mihályfy Sándor által rendezett filmben a főbb szerepeket Székhelyi József, Mensáros László, Benedek Miklós, Balázs Péter, Tímár Béla és Kubik Anna játssza.

Karácsony Benő 1888. szeptember 7-én született Kla:rmann Bernát néven Gyulafehérváron. Jogi tanulmányai befejezése után ügyvédi irodákban dolgozott Kolozsvárott, majd 1922-ben megnyitotta saját irodáját. Novellái jelentek meg a helyi Napkeletben, majd 1923-ban írta meg.

Válás után című színdarabját, amelyet sikerrel játszottak. Tavaszi balladák címmel 1924-ben jelentek meg Karácsony Benő elbeszélései. Regényeivel - Pjotruska (1927), Új élet kapujában (1932), Napos oldal (1936), Utazás a szürke folyón (1940) - Magyarországon is ismertté vált. 1944-ben deportálták és az auschwitzi koncentrációs táborban pusztult el. Már halála után, 1946-ban jelent meg A megnyugvás ösvényein című regénye, a Napos oldal folytatása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását