2024. május 2. - Zsigmond

Tiltakozó pogány szertartás

Másfél évezreddel azután, hogy betiltották a görög istenek imádatát, egy kis csoport újkori pogány tiltakozó imát tervez az Akropoliszra - vasárnap Athénéhez, a bölcsesség istennőjéhez fohászkodnak, arra kérve, hogy óvja meg a 2500 éves emlékműkomplexumot
2008. augusztus 29. péntek 15:22 - Hírextra
Doretta Peppa, az Ellinaisz csoport szóvivője szerint a régi vallás követői amiatt tiltakoznak, hogy tavaly műalkotások százait költöztették át a kicsiny akropoliszi múzeumból az intézmény új, csupa üveg épületébe.

A csoport "építészeti szörnyszülöttnek" titulálta az épületet, amely sérti a görög kulturális örökséget.

A múzeum 190 millió dolláros (több mint 30 milliárd forintos) költséggel létrehozott új épülete szeptemberben nyílik meg, ahol négyezer antik műremek kap helyet. A görög illetékesek reményei szerint egy napon itt lelnek otthonra az úgynevezett Elgin-márványok is. A Parthenón szobordíszeinek jó részét a XIX. század elején, amikor Görögország az ottomán birodalom része volt, Lord Elgin skót diplomata vitette Londonba, ahol mind a mai napig a British Múzeum gyűjteményében láthatók. A görögök többször jelentették be igényüket az Elgin-márványokra, ám a British Múzeum mind a mai napig visszautasította ezekeket a követeléseket.

Mint Doretta Peppa kifejtette, az Akropolisz szobrainak az antik templomokat kellene díszíteniük, ahonnan az elmúlt 30 évben eltávolították őket, hogy megvédjék a légszennyezés okozta eróziótól.
"Ha el is fogadjuk az új múzeum szükségességét, a létesítménynek az antik építészet stílusjegyeit kellene viselnie, hiszen nem egy modern képzőművészeti gyűjteménynek ad majd otthont" - vélekedett a szóvivő.

Doretta Peppa csoportja, az Ellinaisz az ókori vallás újjáélesztéséért kampányol és dacol a görög kulturális minisztérium döntésével, amely megtiltotta bizonyos ókori templomokban az imát.
Mint a szóvivő kifejtette, nem kérnek hivatalos engedélyt a szertartásra, amelyet az Athéné istennő tiszteletére Kr.e. 447 és 432 közölt emelt Parthenón mellett tartanak.

"Mindössze három himnuszt éneklünk el, nem lesz nagy szertartás" - mondta Doretta Peppa, hozzátéve, hogy nem tudja hányan jönnek el.

"Az emberek félnek, csoportunk vallási üldöztetés tárgya" - emelte ki.

A kereszténység a IV. században vált uralkodó vallássá Görögországban. Az olimposzi istenekkel Theodosius római császár számolt le véglegesen, amikor 394-ben betiltotta az olimpiai játékokat. Az Akropoliszt az V. században alakították át keresztény szentéllyé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását