2024. május 8. - Mihály

Aláírásokat gyűjtöttek a szovátai üdülőház építése ellen

Ügydöntő népszavazáshoz gyűjtött össze elegendő számú aláírást a Fidesz és a KDNP gádorosi szervezete, hogy az önkormányzat ne tudja folytatni az erdélyi Szovátán megkezdett üdülőház építését - közölte sajtótájékoztatón Jámborcsik László független önkormá
2008. augusztus 29. péntek 19:06 - Hírextra
A két szervezet azért támogatja a népszavazás kiírását az építkezésről, mert szerintük ilyen célra nincs pénze a Békés megyei községnek.

Az önkormányzat 25 millió forintot már elköltött a beruházásra, ám további 55 millió forintra lenne szükség a befejezéshez.

Az aláírásgyűjtés a képviselő szerint nem ment simán, hiszen a kérdések hitelesítését a jegyző megtagadta, így bírósági döntésre volt szükség az aláírások gyűjtéséhez.

A közel 3.300 választópolgár legkevesebb negyedének arról kellett nyilatkoznia, hogy az önkormányzat hitelből csak közigazgatási határain belül költhessen el pénzt, illetve az üdülőt a jelenlegi állapotában adják el.

A kitöltött aláírási íveket időközben hitelesítette a helyi választási bizottság, ám Jámborcsik szerint az önkormányzat többsége és a polgármester húzza az időt, hiszen az augusztus 7-ei testületi ülésen a bejelentést ugyan megtették, de nem írták ki a népszavazás időpontját.

A független képviselő most abban bízik, hogy a törvény értelmében legkésőbb szeptember 6-án, vagyis 30 napon belül döntenie kell a helyi képviselő-testületnek a népszavazás időpontjáról.
Jámborcsik tájékoztatása szerint az önkormányzat időközben döntött arról, hogy 80 millió forint értékben kötvényt bocsát ki, amelyből 55 millió forintot az üdülőház befejezésére kívánnak fordítani.
"Előfordulhat, hogy mire megtörténik a népszavazás, addigra befejeződik az üdülőház építése a kötvényből" - mondta.

Prozlik László, a település polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a testület a törvényeknek megfelelően az érvényes számú aláírásról szóló bejelentéstől számított 30 napon belül dönteni fog a népszavazásról. A polgármester hozzátette: a kötvény kibocsátása folyamatban van, erről a képviselők többsége döntött. A település első embere megismételte korábbi nyilatkozatát, vagyis a szovátai építkezést termelő beruházásként értelmezi, hiszen a szakértői számítások azt mutatják, hogy a kész üdülőház nemcsak a kamatot termeli ki évente, hanem további bevétellel is kecsegtet. A tervekben szerepel továbbá, hogy az üdülőben a gádorosiak kedvezményesen pihenhetnek.

Prozlik László hangsúlyozta: Szováta és környéke nemcsak gyönyörű vidék, hanem idegenforgalmi szempontból komoly fejlődés előtt áll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását