2024. április 27. - Zita

Zsidó Hetek a Spinozában

Filmvetítések, koncertek, színházi premierek mellett Kozma József sanzon- és filmzene-szerző alakját megidéző fotókiállítás és mozgókép látható a Zsidó Hetek programsorozata keretében a budapesti Spinoza Színházban szeptember 1. és 20. között - közölte az
2008. augusztus 25. hétfő 08:20 - Hírextra
Véner Orsolya színházi titkár tájékoztatása szerint immár ötödik alkalommal rendezik meg a Zsidó Heteket, s ezen belül tartanak Kozma József-napokat; a szeptember 2-án nyíló, a hónap végéig látható fotótárlat kuriózuma, hogy Magyarországon a Spinoza az első hely, ahol az alkotó életéről kiállítás látható.

Az érdeklődők megtekinthetik A nagy ábránd és az Állat az emberben című fekete-fehér, Jean Renoir által rendezett filmdrámákat, amelyeknek zenéjét Kozma József (1905-1969) szerezte; nevéhez több mint ötven filmzene fűződik. Szintén Kozma Józsefre emlékeznek a szeptember 3-i sanzonesten, amelyen fellép Sylvie Pique szoprán és Wouter van der Lelij bariton énekes.

A Zsidó Hetek keretében számos színházi premiert tekinthetnek meg az érdeklődők, egyebek mellett Kathrine Kressmann Taylor Címzett ismeretlen című drámáját, amelyben Eisenstein szerepében Kulka János, Schulse alakjában László Zsolt lép fel. A dráma látszatra csupán két barát közötti levélváltás-sorozat, amelyeket Los Angelesben, illetve Németországban írnak 1932 és 1934 között; a néző szeme előtt az akkori Németország, a világháború eseményei rajzolódnak ki.

Szintén most mutatják be először, szeptember 15-én a Levelek Palesztinából című darabot. Erdélyi Z. Ágnes szerkesztő családi hagyatékában megőrzött levelei megidézik a kort, Palesztinát, a II. világháborút, Izrael megszületésének bonyolult korát; a leveleket Kézdy György olvassa fel a közönségnek.

Heller Ágnes és Kardos András szeptember 3-án arról beszélgetnek a közönség előtt, vajon mit mond a zsidó biblia a mai ember számára, másnap Gyabronka József politikai kabaréval és kuplékkal szórakoztatja a publikumot, vasárnap pedig Radó Gyula rendezése, A Valero-ház című film valamint Emanuel Mór zeneszerző és zongoraművész zenés riportfilmje ígér tartalmas szórakozást az érdeklődőknek.

Kabos Gyula, Salamon Béla, Karinthy Frigyes, Molnár Ferenc és még sokan mások elevenednek meg a színpadon Vallai Péter színész jóvoltából, aki zsidó történeteket, vicceket, anekdotákat mesél majd a közönségnek szeptember 8-án; kedden Sándor György estje várja a látogatókat, Zsidó-magyar per-beszéd, humorral sózva címmel. Másnap Popper Péter arra a kérdésre keres választ előadásában, hogy egy Mózes vagy két Mózes létezett-e, pénteken pedig Kádek Heny dalol és verset mond hitről, szerelemről, identitásról.

A hétvége első napján filmet tekinthetnek meg az érdeklődők Életmentés vagy ellenállás címmel, vasárnap a Klezmer és a Padödő együttes szórakoztatja a látogatókat. A Zsidó Hetek programjait több koncert is színesíti, fellépnek egyebek mellett az Izraeli Klasszikus Trió, a Klezmerész, a Dávid Klezmer Quintet, Klein Judit és Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora pedig önálló estjén ad ízelítőt a zsidó dallamvilágból.

Moreno Pincas festőművész Zsidó nyár című kiállítása tekinthető meg szeptember 2. és 26. között a Ráday Galériában a fesztivál keretében; a művész festményeit most először csodálhatja meg a magyar közönség egyszerre két helyszínen is. A Ráday utcában található kiállítóhely 15 alkotást vonultat fel, a képeken kávéházi jelenetek, a cirkusz világát ábrázoló momentumok, zsidó vallási események, zsinagóga látható - közölte Faur Zsófi, a Ráday Galéria tulajdonosa.

A Roosevelt téri Sofitel szállodában szeptember 4-én nyíló La Galerie Sofitel ad otthont Moreno Pincas nagyobb méretű alkotásainak, a képeken tengerpart, életképek, a cirkusz világa és a piac zsongása elevenedik meg; a tárlatot szeptember 5. és 26. között tekinthetik meg az érdeklődők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását