2024. május 13. - Szervác, Imola

Új, kötelező védőoltás

Októbertől minden két év alatti magyar gyermeknek ingyenes és kötelező lesz a pneumococcus elleni védőoltás - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő vasárnap az MTI-nek.
2008. augusztus 24. vasárnap 18:20 - Hírextra
"Az Egészségügyi Minisztérium elkészítette javaslatát, amely jelenleg szakmapolitikai egyeztetésen van. Ez alapján október 1-jétől a két éven aluli gyermekeknek ingyenes, sőt kötelező is lesz a védőoltás" - hangsúlyozta Daróczi Dávid, cáfolva a stop.hu vasárnapi információit. A hírportál értesülése szerint kizárólag a "kiemelt rizikófaktorú" két énél fiatalabb gyerekek lehetnének majd jogosultak a térítésmentes pneumococcus-oltásra.

A kormányszóvivő közölte, a két év alatti gyerekek nem egyszerre, hanem fokozatosan kapják majd meg az oltást. Az ehhez szükséges pénz egy része már el is jutott az Egészségügyi Minisztériumhoz - tette hozzá.

A pneumococcus baktérium felelős a gyermekkori torok-, mandula-, középfül- és agyhártyagyulladásokért. A baktériumnak több típusa van, néhány közülük súlyos, akár halálos betegséget is okozhat. Az egészséges ember orrüregében és garatában kimutatható baktérium, egyelőre ismeretlen okból, ártalmatlanból könnyen agresszív kórokozóvá válhat, és tüdőgyulladást, vagy akár vérmérgezést is okozhat.

Az egészségügyi miniszter még áprilisban jelentette be, hogy szeptembertől ingyenesen kapják a két éven aluli gyermekek a pneumococcus elleni védőoltást. A védőoltás a tervek szerint 2010-től kerül be a nemzeti oltási programba.

A baktérium elleni oltás felvételét a nemzeti programokba az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlotta, mert világszerte a vezető halálokok közé tartoznak a baktérium okozta megbetegedések. A WHO 2005-ös adatai szerint a világon 1,6 millió ember halt meg a baktérium által okozott fertőzésben, közülük mintegy egymillió gyermek vesztette életét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását