2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Rézzel a kórokozók ellen

Németországban egy példaértékű kísérlet vette kezdetét, amellyel a kórházi kórokozók ellen kívánják felvenni a harcot. A fertőtlenítőszerek nem mindenhatóak - ezért most vörösrezet vetnek be a baktériumok ellen - tudósít a Die Welt című lap internetes kia
2008. augusztus 24. vasárnap 23:32 - Hírextra
Csak a német kórházakban ugyanis évente több mint félmillió beteg fertőződik meg, ez a szám Európára vetítve pedig hárommillió körüli. A fertőzésekbe ötvenezren pedig bele is halnak.
A puha fém csíraölő hatású, és mivel a kilincsek és a kapcsolók a leggyakoribb fertőzésközvetítők, a hamburgi Asklepios Klinika egy teljes osztályán vörösrézre cserélték ezeket.

Rendszeres időközönként mintákat vesznek a rézborítású és a hagyományos felületekről, és kiértékelik azokat. A kutatók arra kíváncsiak, hogy hatékony-e a fém a veszélyes, antibiotikum-rezisztens baktériumok (MRSA) ellen. Egyre többeket betegít meg ez a kórokozó a kórházakban. A hagyományos higiéniai módszerek pedig hatástalannak tűnnek ellene.

A kísérlet sikerrel kecsegtet, az előzetes laboratóriumi vizsgálatok során ugyanis a vörösrézfelületeken a baktériumok 99,9 százaléka elpusztult néhány percen vagy legfeljebb két órán belül. A nemesacél felületeken ezzel szemben akár három napig is eléldegéltek. A kórházi eredményeket 2009 elején értékelik majd ki.

A hamburgi klinika egy nemzetközi vizsgálathoz csatlakozott ezzel a kísérlettel, hasonló tanulmányokat terveznek vagy végeznek Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában, az Egyesült Államokban és Japánban. Közös érdek a veszélyes baktériumok ellenszerének megtalálása, hiszen nem csak a betegek élete forog kockán, hanem jelentős a gazdasági kár is, amely ezzel jár - a kórházban MRSA-val megfertőzött betegek akár négy nappal tovább kényszerülnek az intézményben maradni, ezzel pedig tetemes többletkiadást mérnek a társadalombiztosítási rendszerekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását