2024. április 29. - Péter

Magda Sándor (MSZP): az agráriumnak gyengébb forintra lenne szüksége

A magyar agráriumnak a jelenleginél gyengébb forintárfolyamra volna szüksége ahhoz, hogy exportlehetőségeit és az unió kínálta beruházási többletet optimálisan ki tudja használni - mondta Magda Sándor, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője k
2008. augusztus 12. kedd 12:09 - Hírextra

A képviselő szerint az erős forint rontja a magyar mezőgazdaság kiviteli lehetőségeit, továbbá a beruházások értéke is csökken az erős forint miatt, mivel az uniótól kapott támogatás forintban kevesebbet ér, mint amivel előzőleg számoltak a gazdálkodók.
Ezért ágazatok szűnhetnek meg a mezőgazdaságban, és nőhet a vidéki munkanélküliség - hangsúlyozta Magda Sándor.

Mint mondta, gyengébb forintárfolyam esetén nem kellett volna szembenézni sem a meggy-, sem a dinnye-, sem az almaválsággal. Szerinte ugyanis, ha a forint árfolyama gyengébb lett volna, akkor a felvásárlók magasabb árat adtak volna a gazdálkodóknak áruikért. Az erős forint azonban várhatóan még a szőlő felvásárlási árát is negatívan befolyásolja majd Magda Sándor szerint.
A képviselő arról is beszélt, hogy a magyar mezőgazdaság támogatottsági szintje is csökkenhet az erős forint miatt, mivel a támogatások jelentős hányada, mintegy 1,3 milliárd euró az uniós kasszából érkezik. Ezt az összeget 248 forintos árfolyammal számolva 314 milliárd forintra kalkulálták korábban, ám a forint erősödése miatt ez lényegesen kevesebb lehet. Így minden egy forintnyi árfolyamváltozás - forinterősödés - 1,3 milliárd forint támogatásváltozással jár.
Az erős forint negatívan hat a beruházások megvalósítására is, mivel az így felhasználható uniós támogatás is kevesebbet ér, mint amennyivel előzőleg számoltak. Magda Sándor szerint a tervezettnél 20 százalékkal kevesebb beruházás valósulhat meg így.

A feldolgozóipar sem tudja exportlehetőségeit kihasználni, mivel a forint drágulása miatt a kivitt árukat is drágábban kínálják. Ezért a feldolgozóipar egyes területei is megszűnhetnek, vagy lényegesen rosszabb helyzetbe kerülhetnek a korábbinál.
Magda Sándor szerint a magyar mezőgazdaság számára a 250-255 forintos euróárfolyam lenne ideális.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását