2024. május 19. - Ivó, Milán

Méltó emlékhelyet Mindszenty bíborosnak az amerikai követségen

A Független Kisgazdapárt indítványozza, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén alakítsanak ki méltó emlékhelyet Mindszenty Józsefnek.
2008. július 30. szerda 07:38 - Hírextra

"Mindszenty József bíboros tagja volt a Független Kisgazdapártnak, mint megannyi hazafi, kik ellenálltak a nyilasoknak és a kommunistáknak is. Sorsa, meghurcoltatása és helytállása egyben jelképe a magyar parasztság szenvedéseinek és helytállásának is" –mutatott rá Nagy Sándor László, az FKGP márciusban megválasztott elnöke, aki nemrég tért vissza magas szintű washingtoni tárgyalásairól. "Marcy Kaptur ohoi képviselőasszonnyal egyet értettünk abban, hogy Mindszenty József hercegprímás méltó emlékhelyet érdemel az amerikai követségen, ahol több mint tizenöt évig élt. Ezért a Független Kisgazdapárt találkozót kezdeményezett April Foley amerikai nagykövet asszonnyal, valamint a katolikus egyházzal, hogy megvizsgáljuk egy emlékhely kialakításának lehetőségét. Hálásak vagyunk az Egyesült Államoknak, hogy menedéket és otthont adott nemcsak Mindszenty hercegprímásnak Budapesten, de több százezer magyar menekültnek is Amerikában."


A nyilasok 1944-ben börtönözték be Mindszenty Józsefet, hasonlóan a Független Kisgazdapárt más jeles személyiségeihez, Bajcsy-Zsilinszki Endréhez, és Nagy Ferenchez, akik ellenezték Magyarország német befolyás alá kerülését és a magyar zsidóság elhurcolását. A háborút követően a kommunista hatalom súlyos támadásokat indított az egyházak ellen, amely támadásokat Mindszenty következetes visszavert, mígnem 1948. december 26-án letartóztatták és az Andrássy út 60-ban megkezdték kínzását és kihallgatását. Az 1956-os szabadságharc során a forradalmárok kiszabadítják börtönéből, de november 3-án kénytelen az amerikai követségre menekülni, ahol 1971-ig élt.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását