2024. május 17. - Paszkál

Corvin Mátyás tükre és a webkamera

Kemény ember volt, rendet csinált - ezek és ehhez hasonló megállapítások hangzanak el a 21. század embere szájából arra a kérdésre, mit tudnak Mátyás királyról. A témáról forgatott közel húszperces film a Budapesti Történeti Múzeum Corvin tükör - A kultus
2008. július 29. kedd 10:00 - Hírextra
Fiatal alkotók budapesti kocsmákat kerestek fel, s az iddogáló embereket Mátyásról faggatták. Így sikerült érdekes körképet készíteni arról, milyen tájékozott a lakosság egy-két sör elfogyasztása után. Érdemes meghallgatni tanulságos és elgondolkodtató válaszaikat.

A kiállításon a 21. századi Mátyás kultuszt illusztrálja például a Magyar Postának szentelt kis részleg, a plakátokon az 1973-tól érvényes holló logó látható, amint levelet hoz vagy éppen az irányítószámokra hívja fel a figyelmet. A hollóval a szervezők és egykor talán a Magyar Posta is a "Szilágyi Erzsébet levelét megírta" kezdetű Arany János balladára asszociálnak.

Mátyás édesanyjáról, Szilágyi Erzsébetről festmény is látható, amelyről időközben kiderült, hogy valójában Oswald angolszász vértanú szerepel rajta. A köztudatban azonban még mindig Mátyás anyjaként él a képen látható, kimondottan férfias jelenség. Aki erről az izgalmas és érdekes kérdésről többet szeretne tudni, az érintőképernyős terminál segítségével "ellapozhat" a megfelelő oldalra, s a digitális kódex ontja magából az információkat.

A Corvin név ma is élénken él a köztudatban; vegyük például az áruházat, amelyet plakátokon, hirdetéseken, tervrajzokon keresztül szemléltetnek a kurátorok. A szemfüles látogató még arról is tudomást szerezhet, hogy egy kombinált vakondszínű castor bunda egykor 2300 koronába került, majd "néhány" évvel később egy elektromos kávédaráló 396 forintba. Megtalálja az érdeklődő a Corvin áruház 1940-es szolgálati szabályzatát, árjegyzék katalógust, naptárt.

A kiállító terem "Corvin" mozijában Makk Károly Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? című mozgóképe pereg folyamatosan, a filmszínházra még korabeli filmplakátok, építési tervrajzok, makettek utalnak.

Az október 31-ig megtekinthető interaktív kiállításon egy webkamera gondoskodik arról, hogy a tárlatra belépő nyomon követhesse a Budapesti Történeti Múzeum udvarán lévő Mátyás kút körül zajló eseményeket, a pénzt dobáló turistákat, a sétálókat, így bent is jól látható, mi zajlik kint.

A látogatók megtekinthetik a Mátyás király és az okos lány valamint a Mátyás király lopni járt falra akasztott, nagy méretű képregényeket; a rendkívül szórakoztató művek alkotói a Reneszánsz Év keretében meghirdetett Mátyás, a király címet viselő képregénypályázat nyertesei.

Minél beljebb sétál a látogató a terembe, annál korábbi korokba kerül, míg hirtelen egy gótikus stílusú életnagyságú lovagi páncéllal találja szembe magát, kicsit távolabb pedig a Mátyás, az igazságos című zenélő órakép vonja magára a figyelmet, mivel a festmény tetején egy igazi kerek óra tiktakol.

A történelmi festészet 1848-67 közötti nagy korszakának olajfestményei, köztük Madarász Viktor Hunyadi László siratása is látható, Than Mór és Székely Bertalan alkotásai mellett. Külön helyet szenteltek Bél Mátyás Notitia Hungariae novae historico-geographica, vagyis Az új Magyarország történeti-földrajzi köteteinek, a Mátyás albumnak és egyéb Mátyással és családjával foglalkozó könyveknek.

Kiemelt jelentőségű a kiállításon látható művek közül Andrea Mantegna 16. századi Mátyás portrémásolata, valamint a Bécsújhely városának ajándékozott festmény reprója ugyanebből a századból. A bécsújhelyi Mátyás portré érdekessége, hogy jelenleg 12 másolatról tudnak.

Basics Beatrix főkurátor elmondása szerint előző kiállításuk, a Hunyadi Mátyás, a király című is igen sikeresnek bizonyult, de míg az elsősorban történeti volt, a Corvin tükör művelődéstörténeti szempontból öleli fel a Mátyás kultusz 500 évét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását