2024. május 18. - Erik, Alexandra

Mégis van jeti, s ráadásul emlős?

Állítólag egy jetitől származnak azok a szőrszálak, amelynek vizsgálatát most kezdték meg brit tudósok. Az első tesztek során csak azt sikerült megállapítani, hogy mely állatokból nem származhat a minta.
2008. július 27. vasárnap 22:38 - Hírextra
A jetinek tulajdonított szőrszálakat az indiai Dipu Marak adta a BBC brit közszolgálati médium munkatársainak: a férfi szenvedélyesen hisz a feltehetően növényevő lény - ahogy Indiában hívják, a mande barung - létezésében.

Marak a mintát a Garo-hegységben, a dzsungelben találta arrafelé, ahol korábban egy erdész, állítása szerint három egymást követő napon látott egy közel 3 méter magas, nagyjából 300 kilogrammot nyomó, emberszabású majomhoz hasonló teremtményt. Sokan állítják, hogy az indiai Meghalaya államban fekvő hegységben hasonló lényt figyeltek meg.

A szőrszálakat vizsgáló kutató, Ian Redmond a szerint a minta nagyon különleges, és feltűnő hasonlóságot mutat azokkal a szálakkal, amelyeket a Mount Everestet elsőként meghódító Sir Edmund Hillary ajándékozott egyik, a Himalájában tett útja során a londoni Természettörténeti Múzeumnak.

Az emberszabású majmok szakértője első körben olyan állatok szőrével vetette össze a Dipu Maraktól kapott mintát, amelyek a környéken élnek, de nem talált egyezést: a szőrszálak nem ázsiai fekete medvétől, nem vaddisznótól, és nem is makákóktól származnak.

A vizsgálatot Ian Redmond és két másik szakértő, Anna Nekaris és Jon Welles végezte az Oxford Brookes Egyetemen az ország egyik legérzékenyebb mikroszkópjával, amelynek segítségével kétszázszorosára nagyították a szőrszálakat, majd összehasonlították a többivel.

Redmond és Nekaris szerint minden esély megvan arra, hogy a szőr egy eddig még fel nem fedezett emberszabású majomfaj egyedének testéből származik. "Csupán két éve egy új makákófajt találtak Észak-Indiában. Lehetséges, hogy akadnak még olyan csücskei a dzsungelnek, ahol eddig még nem ismert emberszabásúak élnek" - magyarázta az előbbi.

A szakértők arra is rámutattak, hogy nemrégiben még az emberszabásúak egy fajának hatalmas példányai, a gigantopitekuszok éltek a területen. A fajt csak viszonylag későn ismerték meg a szakértők. "Csak azután sikerült azonosítani, hogy nyugati tudósok különleges fogakat találtak kínai patikusoknál, akik azt állították, hogy sárkányoktól származnak" - mondta Ian Redmond.

A kutatók szerint nem kizárt, hogy ha valóban létezik a jeti, az a körülbelül 300 ezer évvel ezelőtt kihalt gigantopitekuszok utóda lehet. "Könnyen lehet, hogy egy ismeretlen főemlős, ha nem is a havasi ember" - tette hozzá Ian Redmond, aki hamarosan a szőrszálakból kinyerhető DNS-t is megvizsgálja, ami közelebb vihet a megoldáshoz.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását