2024. április 28. - Valéria

Magyar programsorozat Bulgáriában

Magyar képzőművészeti, zenei és irodalmi programsorozat kezdődik Magyar Hullám címmel Szozopol bolgár tengerparti város több helyszínén szerdán.
2008. július 26. szombat 19:40 - Hírextra
A Szófiai Magyar Kulturális Intézet és Szozopol önkormányzata által szervezett eseménysorozat kiemelkedő rendezvénye lesz az Óvárosi Galériában nyíló Victor Vasarely-kiállítás, amely a Csepei-gyűjtemény anyaga, és amelyet nagy sikerrel mutattak be Szófián kívül Macedóniában, Koszovóban és Albániában is.

A Vasarely-tárlathoz kapcsolódva nyílik meg kortárs bolgár művészek Szín és Fény című, valamint a magyar Sensaria csoport alkotásaiból álló kiállítás. A Tiziano műhelyének nevét viselő csoport - amely ifjú magyar képzőművészekből áll - már februárban is bemutatkozott Szófiában.

A szozopoli művelődési házban látható majd Lugosi Lugó László Tükörképek című fotósorozata, amely 30 jellegzetes kárpát-medencei helyszín mai képét örökíti meg Ludwig Rochbock XIX. századi rajzai nyomán. Mellette láthatók Szabóky Zsolt régi magyar várakról készített fényképei.

A város szabadtéri színpadán Ágoston Béla együttese dzsesszmuzsikával és népzenével szórakoztatja a nagyérdeműt.

Rosztiszlav Jovcsev zongoraművész - Liszt és Bartók egyik legjobb bolgár tolmácsolója - magyar szerzők műveiből ad koncertet.

Ami az irodalmat illeti, Szozopolban is bemutatják a 2007 végén Szófiában megjelent Egyedül a mindenségben című magyar költői antológiát, amelyet Marin Georgiev bolgár költő, műfordító válogatott 13 magyar költő, köztük Arany János, József Attila, Radnóti Miklós és Sinka István verseiből. A várnai Ulászló Emlékmúzeumban pedig az érdeklődők megismerhetik a Nikápolytól Bécsig 1396-1683 című kapcsolattörténeti tanulmánykötetet, amely a Bulgaro-Hungarica sorozat ötödik kötete.

Arató György, a szófiai intézet igazgatója arról is beszélt az MTI-nek, hogy a bolgár tengerparti magyar rendezvénysorozat záróeseményeként a Rubik Stúdió versennyel egybekötött kockaforgató oktatást rendez.

A Magyar Hullám Szozopolban augusztus 10. tart, s részt vesz benne a Bolgár Képzőművészek Szövetsége és az OTP Bank bolgár vállalata is - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását