2024. április 29. - Péter

Tüntettek a turulért

A hegyvidéki turulszobor elbontása ellen tüntettek mintegy két és fél ezren csütörtökön Budapesten, a XII. kerületben.
2008. július 24. csütörtök 21:54 - Hírextra

A demonstráción, amelyet szigorú rendőri biztonsági intézkedések mellett tartottak, részt vett a Magyar Gárda száz egyenruhás tagja.
A tüntetést a Jobbik és a KDNP XII. kerületi szervezete hirdette meg, a szónokok köszöntötték a Kisgazda Polgári Egyesület képviseletében megjelenteket is.


A rendőrség a Nagyenyed és az Istenhegyi utcát kordonokkal zárta le, a demonstrációra érkezők és az újságírók csak motozás és a táskák átvizsgálása után léphettek az elzárt területre. A Nagyenyed utca egyik oldalát és a turulszobrot kordonokkal vette körbe a rendőrség, mögöttük rohamrendőrök álltak sorfalat.


Gaál Katalin Mária, a KDNP XII. kerületi szervezetének elnöke szerint "egy csoport provokálja a társadalmat". "El kell tűrnünk" a homoszexuálisok felvonulását - mondta -, most meg az intolerancia jelképeként elbontanák a turulszobrot. "El a kezekkel a turultól!" - jelentette ki.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke hangsúlyozta: a turulszobor állt és állni fog, ha tetszik Demszky Gábor főpolgármesternek, ha nem.


A Jobbik elnökének beszéde közben a fekete ruhás, kopaszra nyírt demonstrálók között kétszer is verekedés tört ki, annak elfajulását a rendőrség akadályozta meg. Az árpádsávos zászlóerdők alatt tüntetők folyamatosan gyalázták a rendőrséget, többször az "ÁVH, Mocskos zsidók, Ria, Ria Hungária" szavakat skandáltak. Az MTI információja szerint a tüntetésről a rendőrség több embert is előállított.


A XII. kerület második világháborús polgári és katonai áldozatai emlékére 2005 októberében állítottak turulszobrot az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán. Az emlékműre nem volt építési engedély, ezért fennmaradási engedélyt kellett kérni, ezt azonban az elsőfokú közigazgatási hatóságnak, a Budavári Önkormányzatnak meg kellett tagadnia, mivel az emlékművek esetén törvényben előírt fővárosi közgyűlési hozzájárulás hiányzott. Mi több, ezt a közgyűlés négy korábbi határozatában egyértelműen megtagadta.


A XII. kerületi önkormányzat megtámadta a bontási határozatot, a közigazgatási eljárásban másodfokon eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban helybenhagyta azt. A XII. kerület ekkor fordult először a Fővárosi Bírósághoz, a bíróság azonban idén április 9-én jogerőre emelkedett döntésében kimondta: a jogsértő állapotot meg kell szüntetni, a szobrot el kell távolítani.


Az ügyben ezután, mint eljáró hatóságként kijelölt I. kerületi jegyző a lefolytatta a szobor építési hatósági eljárását, majd engedélyezte a fennmaradást és a használatba vételt. A jegyző ugyanakkor építésügyi bírságot szabott ki az engedély nélküli építkezés miatt.


A másodfokú hatóságként eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban július elején úgy döntött, érvénytelen az I. kerületi jegyző által kiadott fennmaradási engedély, a szobrot el kell bontani. A regionális közigazgatási hivatal egyúttal a ferencvárosi jegyzőt jelölte ki a szobor eltávolítását elrendelő korábbi bírósági döntés végrehajtására.


A XII. kerületi önkormányzat a múlt héten a Fővárosi Bírósághoz fordult a regionális közigazgatási hivatal határozata ellen, és kérte a szobor bontásáról szóló bírósági határozat végrehajtásának felfüggesztését. Így a korábbi, bontást elrendelő határozatot addig nem lehet végrehajtani, amíg a bíróság nem dönt a felfüggesztésről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását