2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nem választhatunk szülésznőt

Az Állami Egészségügyi Központban (ÁEK) egy felső vezetői döntés miatt a kismamák nem választhatnak szülésznőt; az osztály vezető főorvosa kedden az MTI-nek azt mondta, hogy ellenzi a döntést.
2008. július 22. kedd 16:19 - Hírextra
Török Miklós, a szülészeti osztály vezető főorvosa a Hír TV-ben előző nap elhangzott információval kapcsolatban a távirati irodának elmondta: az intézmény ápolási igazgatója szóban tájékoztatta őt arról, hogy a szülni készülő anyák - a korábbi gyakorlattól eltérően - a jövőben nem kérhetik az általuk választott szülésznőt arra, hogy ő segédkezzen gyermekük világra hozatalánál.

A főorvos hangsúlyozta: a segédkezésre kért szülésznők szülést nem vezethetnek le, azonban jelenlétükkel sokat segítenek a kismamáknak a vajúdás és a szülés ideje alatt, hiszen felkérésük a terhesség idején kialakult bizalmi viszonyon nyugszik.

Török Miklós elmondta, a kórház vezetése a döntés meghozatalánál a munkaidőnormák megsértésére hivatkozott. Ő azonban vitatja, hogy a szülésznők túlóraként számolnák el azt az időt, amelyet olyan szüléseknél töltenek, ahol a kismamák kérték a közreműködésüket. Az az átlagosan 20-30 túlóra, amelyet a munkaidő-kimutatások szerint havonta teljesítenek a szülőszobán, nem tartalmazza a felkért szüléssel eltöltött időt.

Az ÁEK-ban évente 3.200 szülést vezetnek le, ezek 10 százalékánál segédkezik felkért szülésznő.
Török Miklós - mint mondta - nem érti, a kórház miért akar "fogást találni" a szülészorvosokon és szülésznőkön, akik amúgy is rendkívül túlterheltek, hiszen az ÁEK több kórház összevonásából jött létre, így a szülészeti osztályokon is több lett a munka.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását