2024. április 29. - Péter

Az olimpiai járadék

Kolonics György, a július 15-én olimpiai felkészülés közben elhunyt kenus a sportról szóló 2004. évi törvény szerint havi nettó 222 ezer forint olimpiai járadékban részesült.
2008. július 21. hétfő 17:35 - Hírextra

Mivel a sportoló tavaly töltötte be a 35. életévét, ezért az összeget a jogszabály szerint 2008 januárjától folyósították neki. A törvény úgy rendelkezik, hogy minden elhunyt olimpiai érmes özvegye a járadék 50 százalékára jogosult, így a törvény módosítása kapcsán az elhunyt kenus menyasszonya ugyanennyit, vagyis 111 ezer forintot kaphat, ami adóterhet nem viselő járadék, ezért gyakorlatilag nettó összeg.


Kolonics György az olimpiákon összesen két arany- és két bronzérmet nyert. A jogszabály alapján esetében az olimpiai járadék megállapításánál a két aranyérmet kellett figyelembe venni. Az első aranyérem után minden 35. évét betöltött olimpiai bajnoknak mindig a bérből és fizetésből élők tavalyi bruttó nominál átlagkeresetének megfelelő, a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított összeg jár, ami 2008-ban havi 185 ezer forint. Kolonicsot a második aranyérméért ennek további 20 százaléka illette meg, így jött össze a 222 ezer forint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását