2024. május 17. - Paszkál

Jóváhagyták a keretet

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése szombaton jóváhagyta a 29. nyári játékokra utazó magyar küldöttség személyi összetételét. Pekingben 23 sportágban 167 versenyző képviseli a piros-fehér-zöld színeket - jelen állás szerint, mivel atlétikában és
2008. július 5. szombat 16:45 - Hírextra
Kajak-kenuban (14 fő) sem végleges még a névsor, három férfi kajakos "szétlövésben" dönt két helyről. A női és férfi vízilabdacsapat (13-13) és a női kézilabda-válogatott (14) végleges összeállításáról július 20-ig születik döntés.

A közgyűlés felhatalmazta a MOB elnökét, főtitkárát, sportigazgatóját és az olimpiai csapat vezetőjét, hogy a még nyitott személyi kérdéseket a nevezések leadási határidejéig - július 23-ig - zárják le.

A versenyzői létszám 1968 óta a legkisebb, Mexikóvárosban éppen 167-en indultak. Legutóbb, Athénban - a MOB-tagok részére készült előterjesztés alapján - 217 magyar sportoló szerepelt.

Schmitt Pál MOB-elnök részletes beszámolójában többek között a doppingellenőrzés hangsúlyosságáról beszélt, elmondta, hogy július 27. és augusztus 24. között bármelyik olimpikont bármikor ellenőrizhetik, s szigorúan fellépnek a vétséget elkövetőkkel szemben. Megemlítette, hogy a csapatgyűlésre a hagyományokhoz hűen Tatán kerül sor, mégpedig július 19-én, s addigra készül el a végleges Olimpiai kalauz.

Gyenesei István sportot felügyelő önkormányzati miniszter a kölcsönös bizalom fontosságát emelte ki, azt mondta, csak az állami és a civil szféra együttes munkálkodásával lehet sikert elérni ezen a területen.

"Jelentős a visszaesés Athénhoz képest a csapatlétszámot illetően, ezzel együtt a tisztes helytállást megcélozhatjuk, ne adjuk fel előre. Kisebb létszámú csapat is képes lehet az athéni eredményekre" - osztotta meg véleményét a MOB-tagsággal a pekingi lehetőségekről, majd arra kérte a sportvezetőket, hogy legyenek partnerei a sportolóknak akkor is, ha esetleg elmaradnak a várt eredményességtől.

A közgyűlésen az olimpiai előkészítő bizottság munkájáról Kamuti Jenő főtitkár számolt be, a küldöttség személyi összetételét pedig Molnár Zoltán csapatvezető terjesztette a tagság elé. A név szerinti felolvasás során a kajak-kenunál, az úszásnál és a kézilabdánál kellett megállni rövid időre. Előbbi esetben a férfi K-4 összeállításával kapcsolatban hangzott el olyan vélemény - Juhász Sándor, az Atomerőmű SE elöljárója részéről -, hogy egy csapat kijelölésénél nem biztos, hogy az egyesben történő "szétlövés" a legcélravezetőbb. Később Ruza József, az úszószövetség főtitkára ajánlotta fel, helyette inkább egy további edző kerüljön a nagy létszámú úszócsapat mellé az utazó delegációba, majd Kiss István, a kézilabdaszövetség elnöke nehezményezte, hogy nem tarthat a női válogatottal annak orvosa.

Schmitt Pál javaslatát, nevezetesen azt, hogy szakmai vitába ebben a körben ne menjenek bele, a most és a közgyűlés után felmerülő személyi, technikai kérdésekre pedig a határozati javaslatban megjelölt testület igyekezzen megoldásokat találni, a tagság elfogadta.

A közgyűlésen szerződés-aláírásra is sor került, melynek nyomán a Ferrero cég a 2010-es szingapúri Ifjúsági Olimpia első hazai támogatója lett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását