2024. május 2. - Zsigmond

A rendőrség biztosítja a melegeket

A rendőrség a szokásoknak megfelelően nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora erővel készül a szombati budapesti demonstrációkra, mindazonáltal pénteken tudatta: felkészült az események biztosítására.
2008. július 4. péntek 16:06 - Hírextra
A rendőrség közleménye szerint szombaton négy "ellentétes célú demonstráció" lesz a fővárosban, csaknem azonos helyszíneken.

A Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett melegfelvonulás az Erzsébet térről vonul szombat délután az Andrássy úton keresztül az ,56-osok terére. A demonstrációval egy időben, ugyanezen az útvonalon, csak ellentétes irányban egy másik felvonulás is lesz, amelyet egy magánszemély jelentett be. A Regnum Marianum emlékműtől indulók az Andrássy út szervizútján haladnak majd.

A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 a Liszt Ferenc téren, vagyis az Andrássy út mellett demonstrál a két felvonulással egy időben. Este a melegekkel azonos útvonalat járnak be a Rendszerváltó Fórum rendezvényének résztvevői.

A rendőrség tájékoztatása szerint a hatóság felkészült az események biztosítására, és mindent elkövet annak érdekében, hogy az események nagyobb atrocitásoktól mentesen, békésen teljenek, a biztonsági kockázatot pedig a minimálisra csökkentse.

Az előkészítés során mindent megtettünk, hogy bármely csoport gyakorolhassa alkotmányos jogát, a véleménynyilvánítását - mondta Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány egy sajtótájékoztatón. Arra a kérdésre, hogy számítanak-e rendzavarásra, közölte: arra készülnek, ami az interneten olvasható. Az internetes publikációk szerint szélsőséges szervezetek a melegrendezvény megzavarására készülnek, például tojásdobálásra.

A rendőrség közölte: a veszélyeztetettségi foknak megfelelő erőkkel és eszközökkel biztosítja a rendezvényeket, ezek részleteit azonban a hatóság - ahogyan korábban - most sem osztotta meg a közvéleménnyel.

Mindössze annyi tudható, hogy a Meleg Méltóság Menete egy lezárt területen fog haladni. A menetben nem lehet majd biciklivel vagy robogóval közlekedni. A demonstrálók csoportját csak az ,56-osok terénél lehet majd elhagyni. A Regnum Marianum emlékműtől induló menet szintén védett útvonalon halad majd, útközben nem lesz lehetőség a két rendezvény közötti átjárásra.

A rendezvények miatt 13 órától lezárják az Andrássy utat, a betorkolló utcákból nem lehet majd ráhajtani a sugárútra. A BKV járatai 15 óráig még keresztezhetik az utat, de a zárással érintett pontokon levő megállóhelyeket akkor is kihagyják. Délután három órától az érintett útvonalat teljesen lezárják, ekkortól már a tömegközlekedési eszközök sem használhatják. A kisföldalatti 12 órától nem közlekedik.

A rendőrség közölte, hogy a közrend, a közbiztonság védelme érdekében következetesen és szigorúan, a fokozatosság elvét betartva fellép a törvénysértőkkel szemben. A fővárosban szombat reggel 6 órától vasárnap reggel 6 óráig fokozott ellenőrzést tartanak a rendőrök, hogy kiszűrjék a közbiztonságra veszélyes eszközöket, valamint azokat, akiknek nem az alkotmányban biztosított jogok békés gyakorlása, hanem a rendbontás, zavarkeltés a céljuk.

Tavaly a jelentős számban jelenlévő rendőrök két oldalról sorfalt alkotva védték a melegdemonstráció résztvevőit. Akkor a felvonulást több száz ellentüntető kísérte végig, akik tojásokkal, üvegekkel és homokkal töltött nejlonzacskókkal dobálták a felvonulókat.

A Jobbik és a Magyar Nemzeti Front tagjai és a velük szimpatizáló ellentüntetők folyamatosan provokálták a felvonuláson részt vevőket. A rendőrök több alkalommal üldözőbe vettek arcukat csuklyával eltakaró ellentüntetőket, illetve tojásokat koboztak el. Rendzavarás és garázdaság miatt nyolc embert állítottak elő.

A tavalyi felvonulás után több embert is bántalmaztak Budapesten azzal az indokkal, hogy a meleg közösséghez tartoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását