2024. május 3. - Tímea, Irma

Budaörs város polgármestere elítéli a homoszexuális kisebbség zaklatását

A budaörsi önkormányzat által szervezett legutóbbi közmeghallgatáson (2008.június 11.) egy felszólaló sértő kijelentéseket tett a homoszexuálisokkal kapcsolatban, beteg embereknek nevezve őket. Az ülés vezetőjeként rendre utasítottam őt, majd miután többs
2008. június 26. csütörtök 17:11 - Hírextra
Akkor mindenki azt hitte, hogy gyorsan feledésbe merül a kínos incidens. Ám nem így történt. Az önkormányzat egyik jobboldali képviselője, Káhn János (Fidesz-KDNP), a Szociális és Egészségügyi Bizottság tagja a bizottság legközelebbi ülésén azt kérte, hogy kapjon hivatalos választ: betegek-e a homoszexuálisok?

Ezt már sem én, sem a baloldali-liberális frakciók nem hagyhatták szó nélkül. Az önkormányzat csütörtöki (2008. június 26.) ülésén dr. Szabóné Müller Timea, az MSZP frakció vezetője lemondásra szólította fel a képviselőt, mondván, sem a hazai jogrenddel, sem az európai értékrenddel nem fér össze, hogy egy önkormányzati képviselő hivatalos ülésen ilyen provokatív kérdésbe csomagolt kijelentést tegyen.

Egyúttal kérte, hogy frakciótársai határolódjanak el megnyilatkozásától.
Káhn János válaszában azzal védekezett, hogy ő egy tudatlan és ebben a kérdésben tájékozatlan ember.

A Fidesz-KDNP frakcióból egyetlen ember sem határolódott el Káhn Jánostól, ehelyett megpróbálták bagatellizálni az ügyet, arra hivatkozva, hogy az elhatárolódás, egymás kirekesztése sehová sem vezet.

Budaörs polgármestereként határozottan leszögezem, hogy magam és frakciótársaim nevében, személyes meggyőződésből és a hatályos törvények szellemében is egyértelműen elhatárolódom Káhn János magatartásától.
Alkotmányunk egyértelműen kimondja, hogy a Magyar Köztársaság valamennyi állampolgárának biztosítani kell az emberi és állampolgári jogokat, mindenféle különbségtétel nélkül. A 2004. január 24-én hatályba lépett esélyegyenlőségi törvény viszont létrehozta az egységes antidiszkriminációs szabályozást is, amely védett csoportként határozta meg a homoszexuálisokat, és megtiltotta a közvetett és közvetlen hátrányos megkülönböztetésüket, és a zaklatásukat is. Ez a törvény külön nevesíti az önkormányzatokat, mint olyan intézményeket, ahol semmiképpen nem fordulhat elő ilyen eset.

Mélységesen elszomorít, hogy városunkban ilyen eset előfordulhat, mint ahogyan az is, hogy a jobboldali képviselők az egyértelmű elhatárolódás helyett azokat támadják, akik szóvá teszik ezt a méltatlan és felháborító megnyilvánulást.

Budaörsön sem eddig, sem ezután nem fogjuk eltűrni és szó nélkül hagyni egyetlen - legyen az nemzeti, etnikai, vallási vagy nemi - kisebbség zaklatását sem.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását