2024. április 29. - Péter

Lutheránusok a globalizációról

A Lutheránus Világszövetség 48 tagú végrehajtó tanácsa tárgyalt a globalizációval járó problémákról és környezetvédelmi kérdésekről az elmúlt egy héten Tanzániában - számolt be az MTI megkeresésére csütörtökön a Magyarországi Evangélikus Egyházat (MEE) t
2008. július 3. csütörtök 16:26 - Hírextra
Az evangélikus egyház annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezésre, a fogyasztói társadalom által okozott károkra, az egyházi kalendáriumba szeretné beiktatni a teremtés ünnepét.

Ezt a tervek szerint minden évben szeptember első vagy második vasárnapján tartják majd, emlékeztetve a ma már kiveszőfélben lévő aratási hálaadó ünnepekre.

Az ünneppel azt is kifejezik az egyházközségek, hogy Isten teremtett világát tiszteletben tartják, és nem értenek egyet a túlzott iparosítással - mondta a Déli Egyházkerület püspöke.

Gáncs Péter rámutatott: az MEE Déli Egyházkerülete ehhez a reformhoz és a környezetvédelmi programhoz kapcsolódóan meghirdette fotópályázatát és teológiai írások pályázatát, a győztes munkákból pedig a Luther Kiadó könyvet jelentet meg.

A klímaváltozás és környezetvédelem problémájának fontosságát érzékeltetve a 70 millió evangélikust képviselő Lutheránus Világszövetség tanácsa az ökumenizmus jegyében meghívott az üléseire más felekezeti képviselőket is.

A Lutheránus Világszövetség tanácsának felszólalói egyetértettek abban, hogy a globalizációval együtt jár az ökológiai krízis, az afrikai országokat pedig különösen sújtja a csapadékcsökkenés, a sivatagosodás, és az ebből fakadó egyre nagyobb éhínség.

Gáncs Péter elmondása szerint a Lutheránus Világszövetség végrehajtó szerve megállapította: az egyházaknak is van felelőssége abban, hogy a társadalmak figyelmét felhívják a globalizáció veszélyeire.

Ennek megfelelően a 2010-ben soron következő németországi tanácsi ülésen a megélhetés és a fogyasztás összehangolásáról lesz szó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását