2024. április 28. - Valéria

Alvásdiagnosztikai szűrés indult

Alvásdiagnosztikai szűrést indítottak a pásztói Margit Kórházban, az új szolgáltatással megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek, ugyanakkor a múlt évi átszervezés miatt csökkentett finanszírozással működő Nógrád megyei kórháznak arra is szüksége va
2008. július 3. csütörtök 11:53 - Hírextra
Boczek Tibor elmondta: tavaly januárig a kórház nem volt veszteséges, de múlt év áprilisától az aktív ágyak száma 125-ről 20-ra csökkent, emellett 155 krónikus ágyat kell fenntartani.

Az egészségbiztosítási pénztár emiatt tavaly 317 millió forinttal biztosított kevesebbet, mint korábban.
Az intézkedés után Pásztón megszűnt a szülészeti, a nőgyógyászati és a sebészeti osztály. A 20 megmaradt aktív ágy belgyógyászati, ez korábban 68 volt.

A 2007-es veszteséget a lakosság és a vállalkozások támogatásával sikerült mérsékelni, így a kórház elmozdult a csődhelyzetből, de továbbra is vannak kifizetetlen számlák, jelenleg 57 millió forintos összegben - közölte az igazgató.

Pásztón évi 1.100 műtétet végezhetnek az egynapos sebészet keretében. Ennek során vannak olyan műtétek, amelyeket a társadalombiztosítás finanszíroz, és olyanok is, amelyeket Pásztón nem támogat a pénztár, ilyen például a pajzsmirigy- vagy az epeműtét.

A több hónapos szervezés és eszközbeszerzés után júliusban elindított, önfinanszírozással igénybe vehető alvásdiagnosztikai szűréssel is szeretné növelni bevételeit a kórház.

Boczek Tibor elmondta: az agyvérzést, valamint szív- és érrendszeri betegségeket lehet megelőzni a szűréssel. Hozzátette, hogy Magyarországon még nem kapott kellő publicitást az oxigénhiánnyal járó alvási apnoe (alvás során bekövetkező átmeneti légzésleállás), de a nemzetközi adatok alapján becsülve az országban legalább 600 ezer ember szenved ilyen betegségben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását