2024. április 29. - Péter

Az EU új vezetése

Franciaország, Csehország és Svédország nagykövetei ismertették az Európai Unió következő 18 hónapra vonatkozó terveit, főbb célkitűzéseit kedden, Budapesten, sajtótájékoztatón. A trió - elsőként a franciák elnökségével - július 1-jétől 2009 végéig irányí
2008. július 1. kedd 15:09 - Hírextra
Az unió soros elnöki tisztét mostantól betöltő Franciaország nagykövete kifejtette: a francia elnökségnek négy fő prioritása lesz a következő hat hónapban. Ezek közé a bevándorláspolitikát, a környezetvédelmet, az unió katonai védelmének megerősítését és a közös agrárpolitika továbbalakítását sorolta.

A bevándorlással kapcsolatban René Roudaut elmondta: a kontinens demográfiai görbéje alapján elkerülhetetlen, hogy választ adjanak a migráció és a menekültügy Európát érintő kérdéseire is. Hozzátette: Franciaország európai paktumot fog javasolni a menekültügyről, amely tartalmazza majd a legális bevándorlás megszervezését, és szólni fog az EU területén illegálisan tartózkodó külföldiek eltávolításáról is.

René Roudaut szerint olyan unióra van szükség, amely mind katonai, mind pedig gazdasági válságok esetén gyorsan tud reagálni és beavatkozni. A francia elnökség alatt folytatjuk a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal, Törökországgal és Macedóniával, valamint felügyeljük azt is, hogy Szerbia hogyan teljesíti az integrációs kritériumokat - tette hozzá.

A nagykövet kitért az ír népszavazásra is, amellyel a szigetország lakói elutasították a lisszaboni szerződést, amely az unió intézményi és döntéshozatali mechanizmusát lenne hivatott megreformálni.

Tiszteletben tartjuk az eredményt, azonban szeretnénk, ha a szerződés ratifikációs folyamata tovább folytatódna Európában. Adjunk időt ennek az ügynek, és nézzük meg, hogy Írország mit javasol a következő hónapokban - fogalmazott a diplomata.

Jaromír Plísek, Csehország nagykövete kifejtette: 2009. január 1-jén kezdődő elnökségük mottója: "Európa határok nélkül". Azonban - mint folytatta - ez nem a fizikai határokra vonatkozik, hanem az akadályok nélküli Európai Uniót kell érteni alatta.

Svédország budapesti nagykövete, Cecilia Björner tájékoztatása szerint a skandináv elnökséget 2009 második felében elsősorban a klímaváltozásból fakadó feladatok fogják meghatározni. Globális, átfogó programra van ugyanis szükség az üvegházhatás visszaszorítására - fogalmazott a diplomata.

Franciaország kedden Szlovéniától vette át fél évre az EU soros elnökségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását