2024. április 29. - Péter

Új imaház Budapesten

Jonah Metzger, Izrael askenázi főrabbija vasárnap átadta az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) Keren Or nevű zsinagógájának kibővítését, ami Budapest első új zsidó imaháza a holokauszt óta, és az ehhez kapcsolódó kulturális központot.
2008. június 23. hétfő 07:27 - Hírextra
A főrabbi a nap folyamán találkozott Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével; elismerő okleveleket adott át az imaház létrehozásáért egyházközségi tagoknak és Rogán Antalnak, az V. kerület polgármesterének.

Jonah Metzger megemlítette, hogy a Keren Or elnevezés a zsinagóga egyik jelentős támogatója lányának a neve, amelynek jelentése: fénysugár. Szólt arról is, hogy ez a zsinagóga "a magyarországi zsidó vallási megújulás élharcosa". Ennek kapcsán szóba hozta, hogy Magyarországon mindhárom zsidó vallási irányzatot - ortodox, neológ, status quo ante - egyformán kellene támogatnia az államnak.

A főrabbi emlékeztetett arra, hogy idén vasárnap estére, a zsidó naptár szerinti sziván hó 20-ra esik az ortodox rabbik által meghatározott holokauszt emléknap, amit ünnepélyesen megnyitott. Ezzel elkezdődött az EMIH megemlékezés-sorozata, melynek során minden este egy-egy közösségről és egy, a holokausztban elhunyt mártír személyről emlékeznek meg. Szólt arról is, hogy II. János Pál pápával történt találkozóján egy zsidó ereklye visszaszolgáltatását kérte, amit egy német érsek meg is tett nemsokára, amikor a templomukban őrzött tóratekercset ünnepélyes keretek között visszaadta Jonah Metzgernek.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija kitért arra, hogy az új kulturális központban egyebek mellett folytatják a zsidó tudományok szabadegyetemét. Rámutatott: javarészt adományokból tartják fenn magukat, ezenkívül többek között iskolát, segélyközpontot is üzemeltetnek. Bejelentette: az EMIH és a New York-i Lubavitz Yeshiva egyetem közös hároméves főiskolai programot indít, melynek célja zsidó vezetők és oktatók képzése.

Az MTI érdeklődésére elmondta: a Jonah Metzger és Orbán Viktor közötti tárgyaláson szóba került többek között az antiszemitizmus elleni küzdelem Magyarországon, a zsidó vallási megújulás helyzete és az EMIH állami elismerése a különböző zsidó felekezetek mellett.

Rogán Antal (Fidesz) az imaháznak otthon adó városrész polgármestere ünnepi beszédében kiemelte, hogy "magyar történelem nincsen magyar zsidóság nélkül", így a magyar kulturális élethez is rengeteg szállal kapcsolódik a zsidóság. A holokauszttal kapcsolatban kijelentette: "megbocsátani lehet, de elfelejteni soha".

Az askenázi ághoz tartozik jelenleg a világ zsidóságának nyolcvan százaléka, Izrael lakosságának a fele. Eredetileg a Rajna-vidéken és Észak-Franciaországban éltek, majd vándorlásaik során letelepedtek többek között Lengyelországban, Magyarországon, Ukrajnában, valamint a mai Csehország és Szlovákia területén. Az évszázadok során különálló vallási szokásokat és önálló héber dialektust, a jiddist alakítottak ki.

A zsidók másik ágát a szefárdok képviselik, akiket a XIV-XV. században az Ibériai-félszigetről űzték el a spanyolok, majd egyebek mellett Észak-Afrikában és a Balkánon telepedtek le. Izraelben a szefárdok vezetője a marokkói származású Slomó Ámár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását