2024. május 18. - Erik, Alexandra

Egy hét múlva temetik Vancsa Lajost

Vancsa Lajos Balázs Béla-díjas operatőrt június 30-án, jövő hétfőn délután negyed háromkor búcsúztatják el a budapesti Farkasréti temető Makovecz ravatalozójában - tudatta a Magyar Filmművészek Szövetsége hétfőn az MTI-vel.
2008. június 23. hétfő 17:20 - Hírextra

Az érdemes művész, aki megkapta a Magyar Filmszemle életműdíját is, 88 éves korában, június 12-én hunyt el.


Vancsa Lajos 1920. április 15-én született Dombóváron. 1938-ban került a Magyar Film Irodához. Kezdetben filmlaboránsként dolgozott, később rövidfilm-rendezők mellett volt segédoperatőr, 1950-től pedig a filmgyár operatőreként tevékenykedett.


Neve a Bölcsők című filmmel vált ismertté. Keresett fotográfus volt, a tudományos ismeretterjesztés egyik legkiválóbb hazai képviselője. Kollányi Ágoston rendező állandó alkotótársa volt, együtt készítették egyebek mellett az Akvárium, az Aggtelek, a Ragadozó növények, valamint az Álmodik az állatkert című filmeket. A két alkotó lényegre törő látásmóddal, költői formanyelven való fogalmazással közelítette meg valamennyi izgalmas témáját.


Vancsa Lajos több mint 400 ismeretterjesztő- és oktatófilmet forgatott. Kollányi Ágoston Kati és a vadmacska című alkotásával és a fekete-fehérben forgatott Nehéz kesztyűkkel "kirándult" a kisjátékfilm, illetve a játékfilm területére, de néha rendezett is (A burgundi bor ünnepén).
Vancsa Lajost 1961-ben tüntették ki Balázs Béla-díjjal, 1974-ben kapta meg az érdemes művész címet, 1997-ben pedig a 28. Magyar Filmszemle életműdíjával ismerték el munkásságát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását