2024. április 29. - Péter

Kortárs magyar művészeti kiállítás

A kortárs magyar művészet aktuális kérdéseit, problematikáit vázolja fel a Reneszánsz Év 2008 keretében megrendezendő Na, mi van? című kiállítás, amely szombaton nyílik meg a budapesti Műcsarnokban és társintézményeiben - mondta Petrányi Zsolt, a Műcsarno
2008. június 20. péntek 14:53 - Hírextra
A kiállítás-sorozat célja annak bemutatása, hogy van átfogó és előremutató kortárs magyar művészet - hangsúlyozta Petrányi Zsolt.
Felidézte, hogy a tárlat ötlete tavaly októberben vetődött fel. A rendezvényhez 11 intézmény és projekt, több mint 100 művész csatlakozott. Azt is jelképezi, milyen tág mezőben mozog a kortárs magyar művészet - tette hozzá Petrányi Zsolt.

Angel Judit, a kiállítás kurátora kiemelte, hogy a művészektől elsősorban azt kérdezték, mi foglalkoztatja őket manapság. A kiállított műalkotások önreflexiók, melyek organikus egészet alkotnak egymással, vizuális és tartalmi csomópontot képeznek, párbeszéd jön létre közöttük - hangsúlyozta a kurátor.

A válogatás szempontjai között megemlítette, hogy több generációt szerettek volna bemutatni, de érzékeltetni akarták azt is, miért következett be fordulópont egy-egy művész munkásságában, sőt rákérdeztek arra is az alkotóknál, miért ragaszkodnak egy tematikához.

A Műcsarnokban augusztus 31-ig látható tárlaton 20, más generációhoz tartozó magyar művész állít ki. Munkáik között található személyes történetekről szóló, társadalmi megnyilvánulásokat elemző, költői összefüggéseket vagy a világot a humor aspektusából vizsgáló alkotás is. Emellett jelen vannak az esztétika új megnyilvánulásaival foglalkozó, általános érvényű igazságokat kereső, újszerű anyagokat használó művek is.
Fenyvesi Áron, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) titkára elmondta, hogy az Ernst Múzeumban július 10-én nyíló tárlaton 23 fiatal képzőművész festményeit, táblaképeit mutatják be. A kiállítás azokat a formai és elméleti problémákat vizsgálja, amelyek tovább tágíthatják a kortárs festészet kísérleti határait. Kitért arra is, hogy az FKSE a Rottenbiller utcai Stúdió Galériában július 2-tól 50 címmel rendez tárlatot.
Várnagy Tibor, a Liget Galéria vezetője a galériában és a Műcsarnok Menü Pont galériájában július 2-tól látogatható 1day1photo címmel megrendezendő kiállításról elmondta: három 30 év körüli, egymástól távoli kulturális közegben élő fotográfusnő, a pekingi Lei Ben Ben, a magyar Elek Judit Katalin, valamint a magyar származású, de New Yorkban élő Hangay Enikő fotónaplójával találkozhatnak az érdeklődők.

Rubovszky Rita, a Hungarofest Kht. ügyvezető igazgatója a Reneszánsz Év 2008 kapcsán arra hívta fel a figyelmet: a tematikus év nemcsak a kortárs magyar képzőművészetet támogatja, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy a már sikeres és a kezdő tehetségek egyaránt hozzáférjenek a magyar kultúrához.

A Na, mi van? projekthez a budapesti Ráday utcai Médiamúzeum és a 2B Galéria, a Mikszáth Kálmán téren található Lumen Galéria, a Király utcai Inda Galéria és az acb Kortárs Művészeti Galéria, a Képíró utcai Kisterem, valamint a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum csatlakozott. A programsorozat része Hegyi Dóra és László Zsuzsa Képzeletbeli gyűjtemény című internetes projektje, amely egy kortárs művészeti "térképet" rajzol meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását