2024. május 16. - Mózes, Botond

Határozatképtelen volt a kijelölt bizottság

Határozatképtelenség miatt csütörtökön elmaradt az úgynevezett Advertum-ügyben meghallgatásra kijelölt összevont országgyűlési bizottság rendkívüli ülése, miután a szocialista képviselők nem jelentek meg.
2008. június 19. csütörtök 12:51 - Hírextra
z Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága, valamint a sport- és turisztikai bizottság együttes ülésén Veres János (MSZP) pénzügyminisztert hallgatták volna meg az Advertum Kft. részére nyújtott kormányzati hitelgarancia témájában. A miniszter helyett államtitkára, Keller László (MSZP) jelent meg.

Az összevont bizottsági ülésekre vonatkozó szabályok szerint mindkét bizottságnak külön-külön is határozatképesnek kell lennie ahhoz, hogy a napirendről szavazhassanak, ezen az ülésen azonban csak a kulturális és sajtóbizottság tagjai jelentek meg elegendő számban. A pénzügyminiszter meghallgatását korábban fideszes és kereszténydemokrata képviselők kezdeményezték.

A fideszes képviselők felháborítónak mondták, hogy a kormánypárti képviselők távollétükkel "bojkottálták" az ügy napirendre vételét, valamint azt, hogy bár korábban időpontot egyeztettek Veres János miniszterrel, ő nem jelent meg a testület előtt.

Halász János (Fidesz) megjegyezte: bár a szocialista frakció azt ígérte, egész nyáron dolgozni fognak, mégsem jelentek meg.

Emlékeztetett arra, hogy a pénzügyminiszter meghallgatását azért kezdeményezték, mert a kormány olyan, 2,1 milliárd forint értékű garanciát adott egy magáncégnek, amelyből a cég országos médiahálózatot építhet. Álláspontja szerint a példátlan eset európai uniós normákba ütközhet, és az Állami Számvevőszéknek is vizsgálnia kellene a jogszerűségét.

Jelezte: az ügyet a kulturális bizottság rövidesen napirendjére kívánja tűzni, ezért kezdeményezik a testület összehívását.

Szíjjártó Péter (Fidesz) szerint a szocialista képviselők azért bojkottálták az ülést, hogy megmentsék a pénzügyminisztert, illetve államtitkárát attól, hogy kínos kérdésekre választ kelljen adnia.

Keller László a mindössze negyedórás, határozatképtelen ülésen azt mondta: a pénzügyminiszterrel együtt készen állnak a kérdések megválaszolására. Hozzátette ugyanakkor, ha valóban érdemben kívánják megvitatni a témát, azt javasolta: keressenek meg egy 2001-es kormánydöntést, melyben egy 8,3 milliárd forintos kezességvállalás történt, majd a Fidesz-frakció hallgassa meg erről Varga Mihályt (Fidesz), az akkori pénzügyminisztert.

Keller László az ülést követően rögtönzött sajtótájékoztatót tartott, ahol arról beszélt: a kormányzati kezességvállalásra a Fidesz-kormány egy hét évvel ezelőtti döntése miatt volt szükség. Jelezte azt is: nem kötöttek szerződést, ennek csak a lehetőségét teremtették meg a hitelgarancia-vállalással.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását