2024. május 19. - Ivó, Milán

Folytatódik a vita a munkaidő-szabályozásról

A munkavállalók egészségének megőrzése, mint fontos szempont és a gazdaság szereplőinek jogos igényei között nem találta meg a közös nevezőt a 27 uniós tagállam foglalkoztatási minisztere - hangsúlyozta Őry Csaba.
2008. június 18. szerda 07:06 - Hírextra
A munkaidő szabályozás immár több éve húzódó vitájában az Európai Parlament irányítása mellett további érdemi tárgyalásokra lesz szükség a kérdés megnyugtató rendezése érdekében.

A Fidesz-MPSZ európai parlamenti Delegációja természetesen üdvözli azt, hogy a Tanácsnak több évnyi meddő vita után végre van álláspontja a polgárokat közvetlenül érintő kérdésben. A megoldás valódi kulcsát ugyanakkor egy olyan új egyezség kidolgozásában látja, amely mind a gazdasági szereplők, mind az egészségük megőrzésében érdekelt munkavállalók legfontosabb szempontjait figyelembe veszi. Általánosságban a Magyar Néppárti Képviselőcsoport egyetért azzal, hogy más fontos területekhez hasonlóan a munkaidő-szabályozás területén is szükség van a jelenleginél némileg nagyobb rugalmasságra; helytelen megközelítésnek tekinti azonban azt, ha ezt a törekvést a Tanács a munkavállalói érdekképviseletekkel történő megállapodás mellőzésével, és alapvetően az alkalmazottak kiszolgáltatottságának növelése révén akarja elérni, amint erről a legfrissebb luxemburgi tanácsi döntés is tanúskodik.

A szocialista vezetésű, kisebbségben lévő magyar kormánynak a jelek szerint nem volt elég ereje ahhoz, hogy e fontos kérdésben a bérből és fizetésből élők szempontjait szem előtt tartva egy kiegyensúlyozottabb döntést el tudjon érni. A kialakult helyzetben így már az Európai Parlamentre hárul az a nehéz és felelősségteljes döntést igénylő feladat, hogy a munkavállalók egészségének megőrzésére nézve még nem elhanyagolható veszélyeket rejtő döntést korrigálja. Erre a munkaidő-irányelv második olvasatban történő tárgyalása megfelelő lehetőséget biztosít. A Fidesz-MPSZ európai parlamenti képviselői az ősszel újra induló parlamenti jogalkotási eljárás során mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a második olvasat során egy új megállapodás jöhessen létre a szociális partnerek és az uniós jogalkotók között. Ez megfelelő módon figyelembe veszi a gazdasági szereplők érdekeit és célkitűzéseit, egyszersmind azonban garanciákat is teremt a munkavállalók egészségének védelmére és megőrzésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását