2024. április 27. - Zita

Külföldi nagy nevek, hazai sztárokkal - 5+2 napos Sziget Fesztivál

Akik aggódtak, hogy nem lesz egy hét együttlét a Szigeten, most megnyugodhatnak: az idei fesztivál ugyan csak ötnapos lesz, de a nulladik nap elé került már egy mínusz egyedik is: így összesen hét napon keresztül szórakozhatunk a Hajógyári-szigeten.
2008. június 15. vasárnap 11:59 - Pálfi Rita
Ezen a héten nem a Sziget fesztivál fellépőinek nevétől volt hangos a sajtó, mindenki a rakpartlezárással volt elfoglalva, és hogy ez valóban meghiúsíthatja-e a fesztivált. Igaz, ami igaz a Sziget kezdete évek óta megbolondítja Budapest közlekedését. Ráadásul idén háromszor kezd a Sziget. Minden bizonnyal más közönségtömeget csalogat a magyar dal ünnepe, mint a nulladik napi Iron Maiden koncert. Ezt alapul véve valószínű, hogy háromszor bolydul meg a város a fesztivállátogatók mozgásából következően. Ennek alapján érthető, hogy nem túl szerencsés ezalatt az egy hét alatt az odavezető egyik legfontosabb autóutat lezárni.

Inkább nézzük a programokat, és reménykedjünk benne, hogy az idei évben is sikerül a fesztiválnak felülkerekednie az aktuálpolitikai „villongásokon” (ahogy eddig is mindig „megúszta az ilyen jellegű problémákat)! Az 1993 óta létező Sziget fesztivál idei szlogenje (A változatosság kedvéért) is azt sugallja, hogy rengeteg változással várja idén látogatóit Budapest egyik legtöbb fiatalt vonzó kultúreseménye.

A nagyszínpadon idén két extra nap is lesz, így augusztus 11-én indul a zenés mulatság a Hajógyári-szigeten. A mínusz egyedik (esetünkben első) nap alapötlete Presser Gábortól származik. Ő álmodta meg, hogy a gombamód szaporodó világnapok mellett lehetne a magyar dalnak is ünnepe. Ehhez a kezdeményezéshez „kedvcsinálónak” készül a magyar zenész világ színe-java egy hétórás monstre koncertre, mely során a legnagyobb magyar slágerek lesznek hallhatóak. Mivel mintegy 150-200 zenész vesz részt a „daláradatban” rengeteg meglepetésre számíthatunk. Pici bácsi pár kulisszatitkot elárult már: Geszti Péter és reményei szerint Hajós András műsorvezetése lesz hallható a számok közt, több előadótól és/vagy dalszerzőtől hallhatunk majd blokkokat, például Szörényi, Bródy, Edda és Kispál és a Borz dalok biztosan lesznek. De sok olyan fellépő van, akinek más énekli a dalait, vagy vendégszereplővel játssza el szerzeményeit. Ahogy lesznek olyan résztvevők is (például Ákos) akik szinte csak mások dalaival lépnek ezen az estén színpadra. De színre lép a Magyar Televízió műsorából megismert Társulat, és még sok más meglepetésre számíthat a közönség. Erre a napra lényegesen alacsonyabb – 2500 forintos – jegyárat kalkuláltak ki a szervezők.



A nulladik (valójában a második) nap nagy durranása az Iron Maiden koncertje, ami olyan szempontból különleges a Sziget történetében, mert eddig magyar sztárok töltötték meg ezt az „előnapot”. A magyar dalok és a metál ünnepe után indul a tizenhatodik Sziget fesztivál, 5 napban, az előző évekhez hasonlóan változatos kínálattal.

A nagyszínpadra nem kisebb nevek érkeznek az idén mint a legendás Sex Pistols, a hazai közönséget már többször megtáncoltató Sex Pistols, a Magyarországon szintén nem először vendégeskedő R.E.M. és a The Killers. Ne feledkezzünk meg a magyar felmenőkkel rendelkező Alanis Morisettről sem, és eljön a botrányairól és volt barátnőjéről híres Pete Doherty, zenekarával a Babyshambles-zel. De itt lesznek velünk az Egyesült Államok elnökei is, azaz a Presidents of the Unites States of America. Vidám, bolondozó hangulatú zenéjük (és klipjeik) mellett jellegzetességük – hogy legalábbis megalakulásuk idején – hogy ők a világ leghosszabb nevű zenekara. De lehetne még sorolni tovább a Kaiser Chiefstől a The Kookson át az együttes érveket, melyek az öt napos fesztivál mellett szólnak.



A tavalyi három magyar fellépőhöz képest erősödött a magyar felhozatal, hiszen négyen is képviselik az országot: a két „örök tag”, a Kispál és a Borz és a Tankcsapda mellett, a Pannonia Allstars Ska Orchestra és külön csemege az URH (Ultra Rock Hírügynökség) fellépése, akiket 18 éve nem láthattunk a színpadon.

A színpadok tekintetében is várnak ránk újdonságok, hiszen az idén ötéves A38 hajó „kikötött” a Szigeten, ízlésvilágának megfelelő előadókat felvonultatva a szárazföldre. A közvéleményt megosztó változásokon átesett MR-2 Petőfi rádió is képviselteti magát a fesztiválon, az adón hallható és sokak által csak az ő révükön megismert előadók szórakoztatják az odalátogatókat.

Talán sokan hallottak róla, hogy már nemcsak a harmadik kerületi polgármester ítélte túl hangosnak az egyhetes fesztivált, de a Duna másik oldaláról (a IV. és a XIII. kerületből) is támadták a kiszűrődő zajok miatt. Erre érkezett reakcióként a szervezők részéről a színpadcsere. Az eddig a Duna szomszédságában található metál színpad helyére kerül a lényegesen „nyugisabb jazz színpad. Előbbi kínálatában szerepel többek közt az Apocalyptica, míg utóbbinál Rhoda Scottot és Maceo Parkert csodálhatjuk, természetesen további gondosan válogatott előadók mellett. Újdonság az is, hogy idén már több múzeum is „kitelepül” erre az öt napra, színes programokkal várva az érdeklődőket. A Pont FM rádió is sátorral várja hallgatóit. Erről bővebb információk hamarosan olvashatóak a hirextra.hu oldalon is.

További információk (például a koncertek napi bontása) a fesztiválról a sziget.hu/fesztival oldalon találhatók.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását