2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Hiller: a törvény támogatottsága nem teljes

Az előadóművészeti törvény szövege majdnem teljesen kidolgozott, de még folynak az egyeztetések - mondta Hiller István csütörtökön. Az oktatási és kulturális miniszter nehéz feladatnak látja, hogy a törvény parlamenti többséget kapjon, de úgy véli: van ar
2008. június 12. csütörtök 16:36 - Hírextra
Az előadóművészeti törvény szövege "folyamatos egyeztetéssel, nagyon aprólékos, elég sziszifuszi munkával jön létre" - fogalmazott Hiller István, hozzáfűzve, lát arra esélyt, hogy az idén törvény legyen belőle.

Hangsúlyozta, hogy a törvény támogatottsága a szakma részéről nagy, de nem teljes. Vannak olyanok, akik már most aláírnák, akik pedig nem támogatják, azok nem a koncepcióval nem értenek egyet, hanem még bizonyos részleteket pontosítani akarnak - fejtette ki.

Rámutatott arra, hogy az előadóművészeti törvénynek vannak anyagi vonzatai is, ezt a költségvetési törvénybe kell belefoglalni. A tárcavezető úgy látja, ha szeptember közepéig, végéig sikerül megegyezni a szakmai szervezetekkel, akkor a finanszírozással kapcsolatos kérdéseket az Oktatási és Kulturális Minisztérium költségvetésében a költségvetési tárgyalásokon érvényre tudja juttatni.

Hangsúlyozta, hogy a kettő külön-külön nem megy: egyrészt ha az előadóművészeti törvény szövegét a szakma nem támogatja, akkor értelemszerűen nem lehet finanszírozni, másrészt akkor lehet a jogszabályt eredménnyel végrehajtani, ha van financiális alapja.

Hiller István nehéz feladatnak látja, hogy a törvény parlamenti többséget kapjon. Úgy vélte, hogy az ötpárti egyeztetéseknek nincs értelmük, ezért - mint mondta - szerencsésebb, ha külön-külön tárgyal a pártokkal. Megjegyezte: nem kíván jóslatokba bocsátkozni. Ugyanakkor hozzátette, hogy a kultúra világában mindig megbosszulja magát, ha a szakma egységes állásfoglalásával szemben a politika mást mond.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását