2024. május 18. - Erik, Alexandra

Mindenkinek érteni kell a Nagy Imre-pert

A társadalomnak meg kell értenie a Nagy Imre-pert és annak körülményeit - mondta Donáth Ferenc, a per egykori másodrendű vádlottjának fia szerdán az MTI-nek; édesapját, Donáth Ferencet az 1958-as perben 12 év börtönre ítélték.
2008. június 11. szerda 14:09 - Hírextra

Nagy Imre néhai miniszterelnök és társai perének ítéletét előző nap a per eredeti helyszínén, a fővárosi Gyorskocsi utcában olvasták fel a Nagy Imre Társaság szervezésében.

Donáth Ferenc, aki egyben a társaság budapesti szervezetének elnöke, ezzel kapcsolatban elmondta: a pert kétféleképpen lehet megérteni, spekulatív és tapasztalati módon.

"Mi kedden a Gyorskocsi utcában elsősorban az érzékszervekre akartunk hatni; bemutatni, hogyan hallatszottak az egykori ajtócsapódások, milyenek voltak a börtön helyiségei, az udvara. Éreztetni akartuk azt a levegőt, azt a bezártságot, amelyben ezek az emberek éltek" - magyarázta.

Kifejtette: árnyalni kell a társadalom ismereteit, mert önmagában megérteni ezt a pert igen nehéz, hiszen már azt sem könnyű megmagyarázni, hogyan lehet egy zárt tárgyalás egyben kirakatper is.

"Az emberek tehát már az első fogalmaknál olyan konfliktusokkal találkoznak, amelyeknél megriadnak, mert nem tudják igazából feloldani ezeket."

Donáth Ferenc fia a kirakatper és a zárt tárgyalás kapcsán a titkosságot hangsúlyozta. Mint mondta: Kádár János számára a titkosság alapvető igény volt. Azonban Kádárnak szüksége volt a per dokumentálására is, a hanganyagra és az elkészült propagandafilmre, hogy utólag igazolhassa a társadalom előtt: ez egy törvényes eljárás volt.

Azzal kapcsolatban, hogy a Nyílt Társadalom Archívum (OSA) kutatói engedéllyel kikérte a hanganyagokat és saját felelősségére hétfőn megkezdte a hangfelvételek egy héten át tartó bemutatását, Donáth Ferenc elmondta: nem azzal volt problémájuk, hogy nyilvánosságra hozzák a felvételeket, hanem azzal, hogy nem ágyazzák kontextusba a történteket.
Mint fogalmazott: az átlagember kezébe egy olyan módszert kell adni, amivel meg tudja érteni a per történéseit. "Ezért mi a hanganyag könyvesbolti kiadását és forgalmazását támogattuk" - mondta.

A Nagy Imre-per hanganyaga a Legfelsőbb Bíróságtól 1990-ben került a Magyar Országos Levéltárba (MOL). A felvételeket az Országos Széchényi Könyvtár segítségével tavaly digitalizálták. A MOL szakemberei az MTI-nek korábban arról beszéltek, hogy álláspontjuk szerint az OSA eljárása törvénysértő, és annyiban szakmailag is kifogásolható, hogy nem törekszik a dokumentumok teljességének a bemutatására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását