2024. április 30. - Katalin, Kitti

Akadémiai doktorokat neveztek ki

Zsinórmértéknek, egyfajta etalonnak nevezte az akadémia doktora címet Pálinkás József, az MTA elnöke a doktori oklevelek átadásán az Akadémián. Az MTA Doktori Tanácsa ez alkalommal 59 kutatónak ítélte oda az MTA doktora címet.
2008. június 11. szerda 18:05 - Hírextra

Mint a tudós társaság elnöke rámutatott, a doktori cím elnyerése mérföldkőnek számít a kutatói életpályában, hiszen a kiemelkedő eredmények elismerését jelenti. A Magyar Tudományos Akadémia ugyanis szándékosan magasra helyezte a mércét.

Pálinkás József kifejtette: Bármilyien bírálat is éri a Magyar Tudományos Akadémiát a "színvonal magasan tartásáért", vállalják a kritikát, s a doktori cím várományosainak továbbra is magas kritériumoknak kell megfelelniük. Ezzel a Magyar Tudományos Akadémia példát akar mutatni, egyfajta zsinórmértéket, etalont létrehozva. Így az akadémiai doktori cím a szakmai közösség által elismert eredményt jelzi.

Az MTA elnöke kitért arra is, hogy a doktori cím kötelezettségekkel is jár, birtokosaik hozzájárulnak ahhoz, hogy következő nemzedékék legjelesebb képviselői is a tudományos pályát válasszák. Az oktatói tevékenység egyébként az elbírálási szempontok közé tartozik a jelöltek értékelésénél, a doktori címmel a tudományos utánpótlás nevelését is elismerik.

Palkovits Miklós, az MTA Doktori Tanácsának elnöke a jelöltek elbírálását ismertette. Mint mondta, a pályázóknak a megmérettetés során több szűrőn kell átmennie. Egy-egy jelölt tevékenységének elbírálásába tucatnyi tudós kapcsolódik be, összességében pedig több százan vettek abban a munkában részt, amelynek eredményeként 59 kutatónak ítélték oda az MTA doktora címet.

Németh Tamás főtitkár az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy az MTA valóban a nemzet Akadémiája. Nagyon sok támadás éri az Akadémiát az úgymond belterjessége miatt, ám a számok mást mutatnak. Az új doktorok kétharmada a felsőoktatásban dolgozik, 20 százaléka az MTA intézeteiben, a többiek pedig az élet egyéb területéin tevékenykednek.

"Itt vállalkozótól kezdve bárki megszerezheti a doktori címet, amennyiben megfelel a követelményeknek. Ha valaki tudományos pályafutásra vágyik, tudományos munkára szánja el magát, eléri célját" - mondta.

Németh Tamás ismertetése szerint az új doktorok között 12 nő van.
"Ha a tudományterületeket nézzük, 45 százalékot képviselnek a matematikai és a természettudományok, 31 százalékot az élettudományok, s 24 százalék a társadalomtudományok részesedése"- mondta.

Érdekesnek nevezte az MTA főtitkára az új doktorok kormegoszlását: a legfiatalabb 35 éves, a legidősebb pedig 68. Az előbbi természettudós, utóbbi társadalomtudós.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását