2024. április 29. - Péter

Reneszánsz táblakép Szegeden

Ősszel mutatja be a szegedi Móra Ferenc Múzeum azt a Mária és az angyal találkozásának bibliai jelenetét ábrázoló, késő reneszánsz táblaképet, amely művészettörténészek szerint bármelyik európai képtár dicsőségére válna - közölte Medgyesi Konstantin, az i
2008. június 8. vasárnap 11:10 - Hírextra
Beszámolt arról, hogy az Angyali üdvözlet című festmény alkotójának kilétéről még vitatkoznak a szakemberek. Kifejtette: a másfél méteres átmérőjű, kör alakú fatáblára festett, eddig raktárban őrzött műalkotás 1925-ben hagyatékként került a szegedi múzeum birtokába. A kép a XIV. század közepén keletkezhetett, s az elmúlt évszázadok alatt bekövetkezett hányattatások a fatáblát nagymértékben megviselték.

A közelmúltban előkerült levéltári iratok szerint a műalkotáson az utolsó beavatkozást 1925-ben Beer József Konstantin, a festőből lett képkonzervátor végezte. Az akkori restaurálás megerősítette a táblakép hátulját, eltüntetett bizonyos sérüléseket és repedéseket, de a kor elvárásai alapján átfestettek rajta eredeti részeket is. Napjainkra azonban a húszas években használt gyantás olajfesték és a szennyezett lakk elsötétedett.

Szabó Tamás, a Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti osztályvezetője az MTI-nek elmondta: az újjászülető ismeretlen mű példátlan érdeklődést keltett az itáliai reneszánsz cinquecento-korszakát kutató hazai és külföldi művészettörténészek körében.

A szakember közölte: a mester kilétének kérdése jelenleg is foglalkoztatja a szakértőket. Álláspontjuk megkérdőjelezi az 1925-ös leltári nyilvántartásban és a mű díszkeretén, valamint egy 1903-as tanulmányban említett festők, Alessandro Allori és Agnolo Bronzino szerzőségét.

A szakértők többségének egybehangzó véleménye, hogy a táblakép alkotóját valóban Firenzében, de a fentiektől eltérő festői körben kell keresni. A mű pontos eredetének kutatása, az alkotás restaurálása folyik, s felmerült annak lehetősége is, hogy olasz specialistákat vonnak be a vizsgálódásokba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását