2024. április 28. - Valéria

Eszement olaszok ölelgetik a fákat

Ausztrália őslakói valaha megölelték a fákat, hogy életerőt kapjanak tőlük. Most a milánói fiatalasszonyokat hívják fel erre, hogy legyőzhessék a szülés utáni stresszet.
2008. június 2. hétfő 08:47 - Hírextra
Az észak-olasz nagyvárosban az országos átlagnál magasabb a születések száma, ugyanakkor a nők foglalkoztatási aránya is nagyobb. Ezért is akarják orvosolni a szülés utáni depressziót, amely fokozottabban érinti azokat, akiknek meg kell osztaniuk magukat pályájuk, a gyerek és a házi teendők között.

Roberta Anniverno, a város depressziós zavarokkal foglalkozó központjának vezetője egy ausztráliai utazása során Sydney-ben látott a parkokban a fák megölelésére szólító táblákat és észrevette, hogy a nők, akik gyermekükkel az oldalukon a fűben hevernek, békességet árasztanak. Így született meg Milánóban is a program, amelynek keretében a parkokban hasonló tettre ösztönzik a kismamákat és találkozókat szerveznek pszichiáterekkel, pszichológusokkal - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

"Az ausztráliai őslakosság mítoszai abban a hitben gyökereznek, hogy minden egy hatalmas erőforrásból, az anyaföldből születik. A természettel való kapcsolat annak, akinek kisbabája született, azt is jelenti, hogy időt szakít magának arra, hogy nyugodtan saját gondolatainak szenteljen egy kis időt. A növények az életet szimbolizálják. A fák átölelésével az egyensúlyát találhatja meg újra az ember" - magyarázta Anniverno asszony.

Régi faölelgető Romano Battaglia író, aki példája annak, hogy a módszer nemcsak kismamáknak ajánlatos. Gyerekkora óta a fenyőerdőbe jár feltöltődni. Úgy érzi, hogy a növények mágneses erőt sugároznak.

Mauro Corona, aki szintén író, ugyancsak híve ennek a terápiának, de szerinte nem mindegy, hogy milyen fát ölelünk át. A kismamáknak a fenyőt javasolja, mert "szép, kedves, a gyantája illatos, visszaadja az elveszett erőt". Hangulatunk szerint is más-más fát kell választanunk. Szomorúság ellen a legjobb az olajfa, nyugalmat, békességet ad. Ő, ha huncutság bujkál benne, "a szép és intelligens tölgyet" öleli át.

Egyébként úgy véli, minden embertípusnak megvan a maga fája. Számára Berlusconi diófa, Prodi fenyő. Ő maga gyertyán, "nyakas, túlérzékeny, magányos".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását