2024. május 16. - Mózes, Botond

Aggodalom a letartóztatott vezetőkért

Hat – közel két hete letartóztatott - bahá’í vezetőt tartanak fogva a külvilágtól teljesen elzárva, az ügyvédekkel illetve családtagokkal való kapcsolattartás lehetősége nélkül, és a Bahá’í Nemzetközi Közösség egyre komolyabban aggódik s
2008. június 2. hétfő 13:08 - Hírextra

"Bár a kezdeti jelentések arról szóltak, hogy az Evin börtönbe szállították őket, valójában nem tudjuk, hol tartózkodnak, és emiatt rendkívül nyugtalanok vagyunk."- közölte Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ főképviselője.

"Annyi világos, hogy semmilyen alapvető jogukat nem gyakorolhatják. Nem vehették fel a kapcsolatot családtagjaikkal, sem pedig jogi képviselőikkel. Még azt sem tudjuk, vajon bíróság elé állították-e őket vagy hivatalosan vádat emeltek-e ellenük."

"Azzal a kéréssel fordulunk a nemzetközi közösséghez, az emberjogi szervezetekhez és lelkiismeretes embertársainkhoz, valamint a médiához, hogy továbbra is gyakoroljanak nyomást az iráni kormányra annak érdekében, hogy ezen őrizetbe vett személyek jogait tartsák tiszteletben, és hogy minimális lépésként tegyék lehetővé számukra a hozzáférést a jogi képviselethez, valamint a külvilággal való általános kapcsolattartáshoz ." - mondta Dugal asszony.

A hat személyt, akik mindannyian az iráni bahá’iok legalapvetőbb igényeinek kielégítését segítő országos szintű csoportnak a tagjai, 2008. május 14-én tartóztatták le egy hajnali razzia során, amely kísértetien hasonlít az 1980-as években lezajlott eseményekhez, amikor is számos iráni bahá’í vezetőt hurcoltak el és öltek meg.

Május 14-én a következő személyeket tartóztatták le: Fariba Kamalabadi asszonyt, Jamaloddin Khanjani urat, Afif Naeimi urat, Saeid Rezaie urat, Behrouz Tavakkoli urat valamint Vahid Tizfahm urat. Az informális bahá’í vezetőség hetedik tagját, a szintén teheráni lakhelyű Mahvash Sabet asszonyt március 5-én Meshedben tartóztatták le.

Az iráni kormány vádjait visszautasítják a bahá’iok

Az iráni kormány szóvivője, Gholam-Hossein Elham május 20-án sajtókonferenciát tartott, melyen elismerte a hat személy "biztonsági okokból" való letartóztatását és bebörtönzését.

Ezeket az állításokat – melyek a hét személlyel kapcsolatban tett egyetlen nyilvános hivatalos bejelentést képezik – Dugal asszony május 21-én cáfolta: " A múlt héten letartóztatott bahá’iok csoportját, hasonlóan ahhoz a több ezer bahá’ihoz, akiket 1979 óta meggyilkoltak, bebörtönöztek, vagy más módon elnyomtak, pusztán vallási meggyőződésük miatt üldözik."

A világ válasza a letartóztatásokra

A letartóztatásokat elítélte EU elnöksége, az Egyesült Államok Külügyminisztériuma, az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadsági Bizottsága és az Amnesty International.
Az iráni vallásszabadság súlyos megsértéséről beszámolt a CNN, a BBC és a magyarországi média.

További információ: Magyarországi Bahá"í Közösség www.bahai.hu
http://news.bahai.org


Kiadó: Magyarországi Bahá"i Közösség

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását