2024. május 4. - Mónika, Flórián

Gépjárműbontók Világtalálkozója lesz

A Gépjárműbontók világtalálkozóját 2008-ban először rendezték meg Magyarországon. A múlt heti szegedi konferenciára az EU-tagállamokon kívül az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Japánból és más országokból érkeztek szakmai szervezetek képviselői.
2008. május 28. szerda 14:42 - Hírextra
A világtalálkozó szervezője, a Gépjárműbontók Országos Egyesületének (GOE), ügyvezetője, Rusznák András elmondta: a gazdag programban a tanácskozást és fórumot, gyakorlati bemutató, és szakmai kiállítás egyaránt színesítette.

A Roncsból új autó nemzetközi konferencia lényegében azt az EU-elvárást járta körül, amely szerint néhány éven belül 95 százalékban kellene újrahasznosítani a roncsautókat – mindehhez azonban szabályozott és legális keretek szükségesek, mert minden más megoldás csak a gépjárműbűnözést növeli. Az új szabályozás által a bontott alkatrészek áramlása ellenőrzötten történne, a hulladék kezelése pedig a mainál sokkal hatékonyabb lenne. A téma fontosságát jól jelzi egyetlen szám: az illegális – bontott – alkatrészkereskedelem évente Magyarországon kb 60 milliárd forintos kárt okoz.
A résztvevők egyetértettek abban, hogy az európai országokban ott működik a roncsautók begyűjtése, kezelése, hasznosítása a vonatkozó EU-s direktíváknak megfelelően, ahol a rendszer jogi háttere ellentmondások és kiskapuk nélkül tisztázott, a folyamatokat jól átgondolt módon felépített, zárt informatikai rendszerre alapozták, illetve ahol a roncsok regisztrált bontó-/hulladékkezelőknek történő átadását valamilyen anyagi ösztönzőhöz (termékdíj/betétdíj) kötik.

A GOE felajánlotta a kormány jelenlevő képviselőinek, hogy kidolgoz egy olyan egyablakos ügyintézést lehetővé tevő rendszert, amelynek végpontját a regisztrált átvevők, bontók és a hulladékkezelők jelentenék. Az utolsó üzembentartónak egyetlen dolga az lenne, hogy autóroncsát az arra kijelölt regisztrált pontokra eljuttassa. A forgalomból történő végleges kivonás, az adó- és biztosításfizetési kötelezettség megszüntetése pedig ekkortól automatikusan – az ügyfél további utánajárása nélkül – megtörténne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását