2024. április 20. - Tivadar

Oldtimer Expo: 50 éves a Mini

50 éves a világ második számú népautója, a Mini. A III. Oldtimer Expo kiállításon a Mini Club Hungary és a BMW Magyarország 27 darab klasszikus és 3 új modellel ünnepelte az évszázad angol kisautóját, a jubileumi év fővédnöke őexcellenciája Greg Dorey.
2009. április 19. vasárnap 08:46 - Tatai Gábor
Az e hétvégén megrendezett III. Oldtimer Expo-t különösen nagy sajtóérdeklődés követi, a német vendégeken kívül egy szerb újságíró is megjelent a Vasúttörténeti Park főcsarnokában tartott megnyitóünnepségen. A gépzsírtól, olajtól és füsttől mocskos falak eszményi hátteret biztosítanak a gyönyörűen restaurált veterán autócsodáknak, a kiállítás igazi különlegességét azonban az rendkívüli szülinapi kombó adja, mely szerint az idén 100 éves Audi, a 100 éves Morgan, a 90 éves Citroen almok mellett, az 50 éves MINI fészekalj is teljes pompájában pózol a szmogkultúra igényes fogyasztói előtt.

Külön érdekesség, hogy a pénteki sajtótájékoztatót követően, egy 10 fős osztrák csapat egy 5391 darabból álló 1964-es Austin Morris Cooper S típusú Mini összerakásába kezd a helyszínen, amit 24 óra alatt fognak teljesen befejezni. Az eseményt Greg Dorey nagykövet úr nyitotta meg, majd a Mini Club Hungary képviseletében Linczmayer Balázs a klasszikus, Michael Mendrina, a Mini regionális márkamenedzsere pedig az új Miniről tartott rövid előadást.



A Mini Club Hungary és a Brit Nagykövetség jóvoltából, a HírExtra még a megnyitó előtt, személyesen beszélgethetett Greg Dorey nagykövet úrral, akit a kiállítással kapcsolatos személyes motiváltságáról és az angliai autóiparról kérdeztünk:

Úgy tudjuk, hogy őexcellenciájának helyettese egy kézzel festett Trabant tulajdonosa: esetleg ön is nagy barátja a régi és különleges autóknak?

Nem vagyok oldtimer tulajdonos, de érdekelnek a régi autók. ’89-92 között, amikor Anglia politikai és gazdasági első titkárként Magyarországon szolgáltam egy Polski Fiat 126-ost hajtottam fel és le a Hűvösvölgyi úton. A mai napig jóleső nosztalgiával emlékezek ezekre az időkre. Nagyon örültem a felkérésnek, hogy én nyithatom meg az 50 éves Mini standját az idei Oldtimer expón, annak idején még magam is Minin tanultam vezetni és azon is vizsgáztam le.

Különösen szép gesztus, hogy a rendezvény összekapcsolódik a hagyományőrző Mini felvonulással, mely a Népligettől indulva a Tűzoltó utcai Gyermekklinikáig fog haladni, a Mini Klub Hungary, a Brit Nagykövetség és a Britannica International School a beérkezett felajánlásokat a klinika javára adományozza, a beteg gyerekek pedig játékokat, könyveket és ruhákat kapnak.



Anglia az autósportok és a sebesség őshazája. A nagykövet úr mennyire leli kedvét a száguldásban? Szokott Magyarországon is vezetni, vagy inkább biciklipárti?

Ez egy beugratós kérdés ugye?(nevet.) Szeretek vezetni, de a sebességkorlátozásokat mindenhol betartom. Van biciklim, ám természetesen nagy felelőtlenség lenne ezzel járnom dolgozni is, de például tavaly a legkisebb fiammal együtt vettem részt a Critical Mass bringás felvonuláson. Ha a városban vagyok néha villamoson, busszal vagy épp gyalogosan is szoktam közlekedni. Egyszóval élvezem a vezetést, de Magyarországon erre csak ritkán van lehetőségem.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását