2024. május 2. - Zsigmond

A győztes napelemes autó Győrben

A győri Széchenyi István Egyetem csapata a Shell Eco-marathon versenyén a dél-franciaországi Nogaróban a városi járművek kategóriájában első lett, és elnyerte a napelemes energiaosztály kupáját a múlt hét végén. A győztes autót szerdán délelőtt 10 órakor
2008. május 27. kedd 16:41 - Hírextra
A napelemes, villamos hajtású járművet az egyetem oktatói és hallgatói tervezték és építették. A kocsi kizárólag megújuló energiával, károsanyag-kibocsátás nélkül üzemel - tudatta a titkárságvezető.

A jármű szinte teljes külső felületét napelemek borítják, amelyek napsütésben 25 kilométeres óránkénti sebesség elérését teszik lehetővé, de borús időben is lehetővé teszik a lassúbb, saját erőből történő haladást. A négykerekű, egyszemélyes, hátsókerék-meghajtású, áramvonalas autó nem éri el a 160 kilogrammos önsúlyt. A minél kisebb energiafogyasztás érdekében a karosszériát alumíniumból készítették, a kis tömegű járműben az izzókat ledek helyettesítik.

A vezetőt egyebek mellett rugalmas ütközési zónák és ötpontos biztonsági öv védi. A zárt kocsiszekrényben a megszokotthoz nagyon hasonló testtartásban ül a gépkocsivezető, a járművet egy "gázpedállal" gyorsítja, fékpedállal fékezi. A villamos meghajtás hátramenetben is mozgatja az autót.

A győztes jármű alapján fejleszthető lesz olyan közlekedési eszköz is, amely a hétköznapi közlekedésben helyettesítheti a mai autókat egyebek között az agglomerációs és városi forgalomban.

A szakmai sikert az egyetemi csapat a Közúti és Vasúti Járművek Tanszéke vezetésével, s a Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpont támogatásával érte el. A kupát (Urban Concept Solar Power Award) elnyert versenyzőket oklevéllel és díszes serleggel jutalmazták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását