2024. május 10. - Ármin, Pálma

Dokumentumfilmek Esztergomban

A magyarországi kisebbségek és az országhatáron túl élő magyarok problémáit feldolgozó dokumentumfilmeket mutatnak be keddtől három napon át a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesületének (MADE) fesztiválján, az esztergomi Zöldházban tartott nyilvános vet
2008. május 26. hétfő 19:17 - Hírextra
Az előzsűri a MADE és az Esztergomi Helyi Televíziós Egyesület által meghirdetett Együttélés dokumentumfilm-fesztiválra 152 nevezett alkotásból választotta ki a versenyprogram 50 filmjét. Az erős mezőnyt látva létrehoztak egy információs szekciót is, amelyben versenyen kívül 12 alkotás szerepel.

"Az elmúlt években jelentős számban születtek a roma társadalom helyzetét bemutató alkotások, illetve a közép-európai térség kisebbségei körül az erdélyi magyarság múltját és jelenét megjelenítő filmek" - idézte a beérkezett pályázati anyagokról Zalán Vincét, az előzsűri elnökét a MADE közleménye.

A fesztivál programjai között két kerekasztal-beszélgetés is szerepel. Szerdán délelőtt A Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek megjelenése a médiában címmel tartanak beszélgetést kisebbségi vezetők, média szakértők és filmrendezők részvételével. A csütörtöki beszélgetés témája pedig a határon túl élő magyar kisebbségek hazai médiában elfoglalt helye lesz.

A dokumentumfilmek terjesztésének nehézségeit látva a MADE, mint a fesztivál egyik szervezője az Együttélés fesztivál díjnyertes filmjeit DVD-n eljuttatja az egyetemekre, gimnáziumokba és a megyei könyvtárakba. A díjkiosztót pénteken 20 órakor tartják az esztergomi Zöldházban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását