2024. április 29. - Péter

Babusgatni kell őket

A koraszülött kisbabáknak egészségük és fejlődésük szempontjából sokat segít, ha a szüleik babusgatják, ölelgetik őket - állította egy frissen közzétett kanadai orvosi tanulmány.
2008. május 26. hétfő 18:19 - Hírextra
A koraszülött csecsemők többsége fájdalmas orvosi beavatkozásokon, vizsgálatokon esik át, s a kezelések okozta szenvedést jelentősen enyhítheti, ha a piciket testükhöz ölelve babusgatják a szüleik - állapították meg a McGill Egyetem tudósai a BMC Pediatrics című szakfolyóiratban publikált dolgozatukban.

Korábbi tanulmányokban egyes szakértők azt állították, hogy az ilyen apróságok nem elég érettek a szüleikkel való testi kapcsolatra. A brit koraszülöttosztályokon sem mindig engedik meg a szülőknek, hogy felvegyék és babusgassák gyermeküket - jegyezte meg a BBC hétvégi jelentésében.

A kanadai kutatók 28-31 hetes koraszülött kisbabák fájdalomra adott reakcióit vizsgálták egy jellegzetes vérvétel kapcsán. A kicsik vércukorszintjét ugyanis a sarkukból nyert vérből állapítják meg. Ez a beavatkozás a gyerekekből mérhető fájdalomreakciókat vált ki, amely leszűrhető az arckifejezésükből, a szívverésük gyorsulásából, a vérük oxigénszintjének változásából. A babusgatott csecsemők a fájdalmas vizsgálatot sokkal nyugodtabban vészelték át: 90 másodperccel később már mérhetően kisebb volt a zaklatottságuk, mint a magukban szenvedő gyerekeké. A babusgatott babák felének az arcán nem is tükröződött az átélt fájdalom.

A megfigyelés arra mutatott rá, hogy a koraszülötteknek, akiknek egészségi állapota amúgy is labilis, mennyire fontos lehet a szüleikkel való testi kapcsolat. A tanulmány szerzői szerint a fejlődésüket is gyorsíthatja.

"A koraszülöttosztályok nagyon félelmetes helyeknek tűnhetnek, és a szülők gyakran tanácstalanok, hogy mikor tesznek jót" - fogalmazott a londoni Gyermekegészségügyi Intézmény egyik professzora. A doktornő négy londoni koraszülöttosztályt tanulmányoz, ahol számos módszerrel, ezek között a testi kapcsolat bátorításával segítik a szülőket abban, hogy részt vegyenek újszülöttjük gondozásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását