2024. május 19. - Ivó, Milán

Egyharmados igény az esélyegyenlőségre

Magyarország településeinek mintegy harmada adott be pályázatot a közoktatási intézmények fejlesztésére; az első körben 70 milliárdos keretösszegű támogatásra csak azok az intézményfenntartók és kistérségi társulások jelentkezhettek, amelyek esélyegyenlős
2008. május 22. csütörtök 15:26 - Hírextra
A régiós pályázatok első fordulója lezárult, a pályázatokhoz kapcsolódva 540 pályázó felkérése alapján közel ezer településen készített közoktatási esélyegyenlőségi helyzetelemzést az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakértői hálózata - mondta Borovszky Tímea, a szaktárca esélyegyenlőségi főigazgatója csütörtökön újságíróknak.

Azok az önkormányzatok, amelyek uniós és hazai forrásból támogatandó fejlesztési pályázatokra jelentkeznek, vállalniuk kell, hogy felszámolják az oktatási intézményekben a szegregációt, és olyan esélyegyenlőségi tervet készítenek, amit a szaktárcák számon kérhetnek.

A főigazgató szerint a települések vezetői, az intézmények fenntartói érdekeltek lesznek a deszegregációs program végrehajtásában, ugyanis amennyiben ez a projekt nem valósul meg, a megítélt támogatást vissza kell fizetniük. Vagyis nem elég a szándéknyilatkozat, erről képviselő-testületi döntést is kell hozni.

Ha például egy önkormányzat több tíz, vagy százmillió forintot nyer bármilyen fejlesztési programra, de az esélyegyenlőségi helyzetelemzésben foglaltak nem valósulnak meg, a teljes támogatási összeget visszatartják, illetve visszakövetelik, és más uniós pályázatban sem vehetnek részt - tudatta a részleteket Sági Zsolt, az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főosztályvezetője, és Borovszky Tímea.

Ha tudatos a szegregáció és az elzárkózás, a támogatások hiányában nem indulhat meg a fejlődés, így fennállhat az a veszély, hogy egy-egy település, város elnéptelenedik, ugyanis az emberek a jobb körülményeket keresve elköltöznek - hangzott el.

A pályázatok végrehajtását egy 80 fős szakértői gárda ellenőrzi. Ugyanakkor minden támogatást megadnak az esélyegyenlőségi terv elkészítéséhez és megvalósításához is - ígérte a főigazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását