2024. május 2. - Zsigmond

2008 a Béka éve

A veszélyeztetett fajok sorát gazdagító hazai kétéltűekről lesz szó csütörtökön az MTA vácrátóti Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetében a Béka éve alkalmából sorra kerülő, bemutatóval egybekötött rendezvényen - közölte Puky Miklós szerdán az MTI-vel.
2008. május 21. szerda 18:05 - Hírextra
A Varangy Akciócsoport Egyesület elnöke elmondta: a világ vezető természetvédelmi szervezetei határozták el, hogy 2008-at a Béka évévé nyilvánítják figyelemfelkeltés céljából. A kampány lényege, hogy a földtörténet során a kétéltűek voltak az első szárazföldi gerinces állatok, amelyek a mai napig fennmaradtak, dacolva a jégkorszakokkal, természeti katasztrófákkal és a dinoszauruszok uralmával. Jelenleg viszont számos veszély fenyegeti létüket, erre hívják fel a figyelmet a kutatók, biológusok - tette hozzá.

A kétéltűek esetében több környezeti hatás egyidejűleg lép fel veszélyeztető tényezőként, ilyenek a környezetszennyezés, az ózonréteg elvékonyodása, a vízbe jutó vegyszerek, mérgek és az éghajlatváltozás - utalt rá a szakember. Márpedig a kétéltűeknek fontos szerepük van a táplálékhálózatban, egyetlen varangy például a nyár során akár 10 ezer rovart is elfogyaszt. A trópusi területeken a szúnyogok irtásával a malária terjedését is fékezik. A békáknak szerepük van a gyógyászatban, mert bőrük olyan kémiai anyagokat választ ki, amelyet egyebek közt az AIDS elleni küzdelemben alkalmaznak.

Magyarországon 12 békafajt és 6 gőtefajt tartanak számon, s közülük különösen veszélyeztetett a zöld leveli béka - hívta fel rá a figyelmet Puky Miklós. A békáknak is nélkülözhetetlen a szerepük a természet sokféleségének megőrzésében, ez ugyanis az egyik feltétele, hogy olyan kihívások esetén, mint az éghajlatváltozás, a biológiai egyensúly fennmaradjon - hangsúlyozta.

A varangy akciócsoportban több száz önkéntes vesz részt, akik a tavaszi párzás időszakában a békák vonulását segítik a közutakon, nehogy az autók elgázolják őket - mondta Puky Miklós.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását