2024. május 2. - Zsigmond

A béka éve

A ma élő közel hatezer kétéltű faj csaknem felét fenyegeti a kihalás veszélye - erre hívta fel a figyelmet a Fővárosi Állat-és Növénykert a Béka Évének kampánynyitó rendezvényén csütörtökön. Az eseményre a Víz és a Meteorológia Világnapja adott alkalmat.
2008. március 20. csütörtök 14:58 - Hírextra
A látogatók több állomásból álló vetélkedőn mérhették össze a kétéltűekkel kapcsolatos ismereteiket. Az illetékesek beszámoltak arról, hogy új, színpompás trópusi békafajokkal - például azúrkék nyílméregbékával - gyarapodott a Vízparti Élet Házának kiállítása. Az újonnan létrehozott békabarát kert pedig azt a célt szolgálja, hogy a látogatók praktikus ötleteket szerezzenek egy otthoni békamenedék kialakításához.

A kétéltűek megmentését célzó természetvédelmi kampányt, amelyhez a budapesti városligeti intézmény is kapcsolódott, a világ vezető állatkertjei indították el. Az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége, valamint a Nemzetközi Természetvédelmi Unió életre hívta a Kétéltű Bárka (Amphibian Ark) elnevezésű programot, amelynek az a célja, hogy ellenőrzött állatkerti körülmények között szaporítsák a kihalás szélére került kétéltű fajokat, és ha a körülmények engedik, visszatelepítsék őket élőhelyükre.

Sok környezeti tényező egyidejű kedvezőtlen változása, az élőhelyek elvesztése, a környezetszennyezés, az intenzív vegyszerezés, az ózonréteg elvékonyodása miatt ciklikusan megnövekedett ibolyántúli sugárzás és az állatok nagyarányú begyűjtése sodorta a kipusztulás szélére ezt az állatcsoportot - mondta a kampány megnyitóján Persányi Miklós, a Fővárosi Állat-és Növénykert főigazgatója.

Hozzátette: mindezt súlyosbítja az egy évtizede feltűnt rajzóspórás parazita gomba, amely a békák között járványszerű megbetegedést okoz: ahol megjelenik, ott néhány hónap leforgása alatt elpusztítja a békák 80 százalékát.

A kétéltűek megmentése rendkívül fontos, hiszen fontos szerepet töltenek be a táplálékláncban. Sok más állat táplálékául szolgálnak, ők maguk pedig nagy mennyiségű rovart fogyasztanak, ami nem mellékes a növényvédelem szempontjából. Egyetlen varangy kilencven nap alatt akár tízezer rovart fogyaszt el.

Szerepük a gyógyászatban is kiemelkedő. Bőrük számos olyan kémiai anyagot választ ki, amely lehetséges gyógymódot nyújthat az embereket fenyegető betegségek ellen.
Fontos indikátorfajok, azaz jóval érzékenyebbek a környezeti hatásokra, mint más élőlények, így elsőként jelzik a környezet állapotának romlását.

Annak számára, aki egyénileg is szeretne tenni valamit a kétéltűekért, több lehetősége is adódik. Kialakíthat például békabarát kertet egy naposabb helyen. A kis tónak legyen széles, lapos parti sávja, köré pedig parti növényzet kerüljön. A vízbe úszóleveles növényeket - tündérrózsát, tavirózsát - érdemes ültetni, mert kitűnő napozó-, rovarfogó- és búvóhelyként szolgálnak a békáknak.
Akinek erre nincs módja, jelképesen örökbefogadhat egy békát, részletek a www.allatkertialapitvany.hu honlapon találhatók.

A Fővárosi Állat- és Növénykert Vízparti Élet Házához kihelyezett gyűjtőládába szívesen fogadják amelyet a békavédelmi programot támogató adományokat is. Az állatkertek összefogása pénzadománnyal támogatható, átutalással a kampány céljára fenntartott bankszámlára:11784009-15490658-10060005.

A Béka Éve programokról az állatkert honlapján, www.zoobudapest.com lehet tájékozódni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását