2024. május 19. - Ivó, Milán

Szűkítik a vallásszabadságot?

Iránban hat bahá’í vezetőt tartóztattak le május 14-én, majd a hírhedt Evin börtönbe szállították. A bebörtönzések kísértetiesen hasonlítanak az iszlám forradalom utáni jogfosztásokhoz, amikor a bahá’í vezetőket kivégezték.
2008. május 20. kedd 11:28 - Hírextra

A hat férfi és nő egy informális vezetőség tagja volt, akik az iráni bahá’í közösség ügyeit segítették, miután az iráni kormány mindenféle hivatalos bahá’í szerveződést betiltott a 1983-ban.

A titkos ügynökök május 14-én, hajnalban törtek a hat teheráni bahá’í házra, majd több órán keresztül házkutatást tartottak.

A vezetőség hetedik tagját márciusban tartóztatták le Meshedben, amikor a rendőrségre egy jelentéktelen üggyel kapcsolatban behívták.

"A leghatározottabban tiltakozunk iráni bahá’í társaink letartóztatása ellen" – mondta Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség főképviselője az ENSZ-nél. "Egyetlen bűnük az, hogy bahá’í hitűek."
"Különösen vészjósló, hogy a mostani hullám emlékeztet a két országos iráni bahá’í irányító testület letartóztatására az 1980-as évek elején – ami 17 személy kivégzéséhez vagy eltűnéséhez vezetett."
"A kiemelkedő bahá’iok házai elleni hajnali razziák jól összehangoltak voltak, és világosan jelzik, hogy magas szintről újra támadják a bahá’iokat és meg akarják félemlíteni az iráni bahá’í közösséget." – mondta Dugal asszony.

A május 14-én letartóztatottak nevei: Mrs. Fariba Kamalabadi, Mr. Jamaloddin Khanjani, Mr. Afif Naeimi, Mr. Saeid Rezaie, Mr. Behrouz Tavakkoli, and Mr. Vahid Tizfahm.

1979 óta több, mint 200 bahá’ít öltek meg Iránban, ezreket tartóztattak le és több, mint 10.000 bahá’ít bocsátottak le kormányzati vagy egyetemi állásukból. Majd nemzetközi tiltakozás hatására lelassultak a bahá’iok kivégzései – 1998 óta nem történt újabb kivégzés.

Az informális, országos szintű koordináló csoport, a Barátok, a kormány tudtával létesült, hogy segítse a 300 ezres iráni bahá’í közösséget, mely a legnagyobb vallási kisebbség Iránban – létszámuk meghaladja a keresztényeket és zsidókat együttvéve.

Visszhangok
CNN: http://edition.cnn.com/2008/WORLD/meast/05/16/iran.bahais/index.html
Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma május 15-én "határozottan elítélte" a hat iráni bahá’í vezető bebörtönzését: http://www.state.gov/p/nea/ci/c2404.htm
Az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadsági Bizottsága – amely az elnöknek és a Kongresszusnak ad tanácsot – nemzetközi elutasításra szólított fel a két letartóztatással kapcsolatban. A bizottság elnöke, Michael Cromartie "az iráni vallásszabadság és más emberi jogok gyors hanyatlásának legfrissebb jeleként" értékelte az esetet: http://www.uscirf.gov/index.php?option=com_content&task=view&id=2199&Itemid=1  

Eredeti cikk képekkel: http://news.bahai.org/story/632

Kiadó: Magyarországi Bahá"i Közösség

http://www.bahai.hu

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását