2024. április 30. - Katalin, Kitti

Egy nép, amely tökéletes szimbiózisban él a természettel

Az udinei "Közel-Távol" fesztivál legtöbb nézőt vonzó szereplői az indiai Tribal Women,s Artist Cooperative tagjai. A társulat az India északkeleti részében lévő Dzsarkand őslakosságát, az adivasikat képviseli, akik ugyan India lakosságának csak 8 százalé
2008. május 20. kedd 09:30 - Hírextra

Ennek a népnek, amely nem ismer kasztrendszert, az a sajátossága, hogy tökéletes szimbiózisban él a természettel. Istenük ma is ez titokzatos lény, amely különféle állat formájában jelenik meg és amelynek ősi ábrázolását nemrég találták meg egy barlangban.

Az adivasi asszonyok ma is ezeket a 10 ezer éves barlangrajzokat festik házaik falára rituális ünnepeiken, februártól júniusig az esküvők, októbertől novemberig a betakarítás időszakában. A rajzok, amelyeket a társulat reprodukál a fesztiválon, afféle engesztelő szimbólumok, amelyekkel védik hagyományaikat, a házat, amelyben élnek, mert a ház, mint Salman Rushdie írja, "a védett élet csukott szeme", és a titokzatos istenséget ábrázolják kígyók, madarak, egyéb fantasztikus állatok, növények formájában.

A természet, amellyel egynek érzik magukat, azonban sorstalanná válásukat is okozhatja. Az utóbbi időben aggasztó hírek érkeznek hozzájuk: nő az érdeklődés a föld mélyében rejtőző szén és fémek iránt. Ez pedig azt jelenti, hogy bányák nyílnak, iparosodik a vidék és az új arculatba nem fér bele eddigi életmódjuk - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását