2024. április 27. - Zita

Átvennék a kórházat

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat továbbra is kész lenne átvenni a kazincbarcikai kórház üzemeltetési jogát az MSZP-s vezetésű városi önkormányzattól - jelentette ki Ódor Ferenc (Fidesz), a megyei önkormányzat elnöke csütörtöki, miskolci sajtótáj
2008. május 15. csütörtök 17:04 - Hírextra

Kazincbarcikán vasárnap helyi népszavazást tartanak a kórház sorsáról, ami elkerülhető lett volna, ha a városi önkormányzat elfogadja a megyei önkormányzat ajánlatát, amely az intézmény üzemeltetési jogának átvételéről szólt - mondta Ódor Ferenc.

Mint felidézte: ajánlatuk elfogadása helyett a kazincbarcikai városvezetés az ózdi önkormányzattal kezdett tárgyalásokat, az iparváros vezetése azonban elzárkózott az együttműködéstől.

Ódor Ferenc újfent felajánlotta segítségét a kazincbarcikai önkormányzatnak, amikor a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a megyei kórház nagy tapasztalattal rendelkező - kórház-üzemeltetési és orvosi - szakemberei segítenék a "gyógyítás színvonalának emelését és a rentábilis gazdasági működés elérését".

A május 18-i helyi ügydöntő népszavazáson a kazincbarcikaiaknak egyetlen kérdésre kell válaszolni: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Kazincbarcikai Városi Kórház működtetési és vagyonkezelői jogát az önkormányzat átadja más cégnek vagy szolgáltatónak?"

Ódor Ferenc ezzel kapcsolatban azt mondta: két lehetséges eredmény lehet. Az egyik esetben a városnak kell továbbra is működtetni a kórházat, ám az "önkormányzat nyilvánvalóan ezt nem akarja".
"A másik eredmény a magánkézbe adás, ezt nem akarják a városlakók és a kórházi dolgozók" - fogalmazott a megyei önkormányzat elnöke, aki azt is megjegyezte: a megyei önkormányzat mindkét esetben segíthet.

"Az elsőben levenné a városról a nem kívánt feladatot, a másodikban megmentené a kórházat a nem kívánt magánosítástól" - mondta.

A kórház továbbra is önkormányzati kézben maradna, "nem lenne nyereségérdekelt", s ezzel a betegek és az orvosok járnak a legjobban - hangoztatta.

A kazincbarcikai önkormányzat tavaly októberben írt ki először nyilvános pályázatot a városi kórház hosszú távú működtetésének bérbeadására, ennek eredménytelensége miatt november 30-án ismételten megpályáztatta az intézményt. Végül hárman adtak be ajánlatot, a budapesti székhelyű HospInvest Zrt, a Debreceni Egyetem, továbbá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, valamint vele közösen a Medcenter Egészségügyi Szolgáltató Kft.

Eredményt nem hirdettek, mert időközben hat önkormányzati képviselő helyi népszavazást kezdeményezett, a képviselő-testület ezt egyhangúlag megszavazta.

A ki nem hirdetett, de sokak szerint valószínűsített eredmény szerint vélhetően a HospInvest nyerne, Ódor Ferenc szerint azért is, mert a pályázati kiírás feltételei között szerződéses kórház-üzemeltetési referencia is szerepelt, ennek pedig csak a HospInvest felelt meg.

A vasárnapi népszavazás akkor lesz érvényes, ha legalább 12.846-an elmennek voksolni a névjegyzékben szereplő 25.690 szavazásra jogosult közül, és akkor lesz eredményes, ha legalább 6.423-an azonos választ adnak a megfogalmazott kérdésre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását