2024. április 28. - Valéria

Szilvásy nyilatkozata

Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter reagálása Simicskó Istvánnak, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottság elnökének kedd esti nyilatkozatára.
2008. május 14. szerda 21:38 - Hírextra
Határozottan visszautasítom az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elnökének azt a kijelentését, miszerint: "nem a törvény a rossz, hanem maga a kormány hozzáállása nem kielégítő". Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának az a törvényi funkciója, hogy folyamatosan és hatékonyan ellenőrizze valamennyi nemzetbiztonsági szolgálatot. A Fidesz-KDNP sorozatos rágalmai a nemzetbiztonsági szolgálatok lejáratására és megbénítására irányulnak, holott az érdemi munkában nem hajlandók részt venni.

1998 és 2002 között az akkori ellenzéknek nem volt problémája a nemzetbiztonsági törvény garanciarendszerével, a nemzetbiztonsági törvényben leírt eljárási rendekkel, a kétharmados, sőt, konszenzussal elfogadott törvény egyéb rendelkezéseivel.

Eddig az volt a közfelfogás, hogy az 1995-ben kétharmaddal elfogadott, utóbb ugyancsak konszenzussal módosított törvény megfelel a modern követelményeknek, de az utóbbi hetekben mégis az derült ki, hogy ez nem teljesen egyértelmű a Fidesz-KDNP politikusai számára. A minősített országgyűlési szavazattöbbséget igénylő, a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény módosítása tekintetében már a jelenlegi kormányzati ciklusban is több kezdeményezést tettünk, azonban az ahhoz szükséges konszenzus hiányában az e körbe tartozó törekvéseket nem lehetett realizálni. Ezért még április 22-én a kormányszóvivői tájékoztatón bejelentettem, hogy a kormány kész arra, hogy a törvény bármilyen módosításáról tárgyaljanak.
Azóta egyetlen párt képviselője, szakértője sem élt ezzel a felajánlással. Ennek ellenére - most, hogy Szabó Máté az állampolgári jogok országgyűlési biztosa levélben kezdeményezte és javasolta a törvény módosítását - ismételten szeretném kifejezni: nyitott vagyok minden olyan javaslat érdemi áttekintésének vonatkozásában, amely a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységének továbbfejlesztéséhez, megújításához kapcsolódnak.

A nemzetbiztonsági szolgálatok alkotmányosan, a Nemzetbiztonsági Törvény alapján működnek, a nemzet és a demokrácia védelmében és nem a pártpolitikai célok képviselete a feladatuk. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok pártpolitikai nyomástól mentesen végezhessék felelős feladatukat.

Az erről folytatandó eszmecserében, kész vagyunk szakértőkkel részt venni, egyben megkerülhetetlennek tartom az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának bevonását e megbeszélésekbe.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását