2024. május 22. - Júlia, Rita

Székhelyire továbbra is számíthat a szakma

Székhelyi József főigazgatói megbizatása április 25-én járt le a Szegedi Nemzeti Színházban. A művész azonban már 2007 novemberében bejelentette: nem pályázik az újbóli kinevezésre. Rendezőként és színészként azonban továbbra is számíthat az önmagát immár
2008. május 14. szerda 10:43 - Hírextra
Játszotta Hamletet (és legutóbb, Szegeden Polóniust), több mint százszor Angelo-t, a Madách Színház Szeget szeggel előadásában, de volt Richmond a III. Richard-ban és IV. Henrik Pirandello darabjában. 1971 óta, amikor is diplomát szerzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán, fellépett Kecskeméten, a Nemzeti Színházban (Hevesi tér), a Madách, az Arizona, a Soproni Petőfi és a Pesti Magyar Színházban, tragikus és komikus szerepekben egyaránt. Vérbeli komédiás, akit Kémeriként - a tévésorozat ismétléseinek jóvoltából - több generáció is szívébe zárhatott. Jászai Mari- és Bartók-díjas, rendezései közül a legfrissebb Alan Benett Beszélő fejek monodrámasorozata, mellyel a Vidéki Színházak Országos Találkozóján is szerepel.

- Öt évig igazgatta a Szegedi Nemzeti Színházat. Milyen érzés egy színház első emberének lenni?

- Gyönyörűségekkel terhes. Mind a két szó hangsúlyos - Gyönyörűséges és terhes öt esztendő van mögöttem. A szépséges városban különleges körülmények között neveztek ki öt évre, a társulat és a fenntartó egybehangzó szándékának megfelelően. Krízishelyzetben vettem át a színházat. Több százmilliós volt a hiány, elpártolt a közönség, s bizalomvesztés és világvége hangulat uralkodott. Az volt prognosztizálható, hogy egy-két hét múlva csomagolok és feladom. De nem ezt tettem. Úgy döntöttem, hogy minden kapcsolati tőkémmel, borzalmas erőszakosságommal nekiveselkedem. Mára jelenthetem, hogy saját bevételi növekményünk tizenhat százalékos, bérlőink száma pedig megháromszorozódott. Ebből talán kiderül, hogy nem csináltam rosszul - foglalja néhány mondatba öt év summázatát Székhelyi József.

- Repertoárjuk sokszínű. Játszanak zenés komédiát, drámát, operát, az Otello címszerepét nem kisebb énekes, mint a világhírű José Cura énekelte.

- Ez számomra is kivételes élményt jelentett. A velencei akadémián posztgraduáló Anger Ferenc szegedi fiatalember kezére bíztam rengeteg pénzt, felelősséget és annak lehetőségét, hogy a világhírű énekessel állítsa színpadra Szegeden az Otellót. Óriási siker volt, amely - remélem - még sokáig kamatozik. Ezt az eseményt mindenféleképpen úgy könyvelem el, mint méltó befejezését direktori pályafutásomnak.

- Aminek most vége szakadt. Hogyan tovább?

- Maradtam, aki voltam, a Székhelyi. Bírom a következő menedzsment ígéretét, s várom felkéréseiket. Nagyon szívesen játszom és rendezek továbbra is - Szegeden és másutt is. Jómagam azonban már szegedi polgár lettem. Ott van a házam, s tökéletesen jól érzem magam a bőrömben így.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását